Antena 3 CNN Externe ALEGERI SUA. Discursul lui Barack Obama, după ce Donald Trump a câștigat alegerile prezidențiale: "Asta este democrația, așa funcționează"

ALEGERI SUA. Discursul lui Barack Obama, după ce Donald Trump a câștigat alegerile prezidențiale: "Asta este democrația, așa funcționează"

ALEGERI SUA. Discursul lui Barack Obama, după ce Donald Trump a câștigat alegerile prezidențiale: "Asta este democrația, așa funcționează"
Sursa foto: Foto: Barack Obama/Facebook
09 Noi 2016   •   19:33

Președintele în exercițiu al Statelor Unite, Barack Obama, a ținut un discurs, în urma rezultatelor alegerilor prezidențiale câștigate de Donald Trump. Barack Obama a făcut campanie puternică pentru candidatul democrat pentru Casa Albă, Hillary Clinton.

În urma înfrângerii suferită de Hillary Clinton, Barack Obama a făcut apel la unitate și a explicat că va face tot ce este posibil, din postura sa, pentru a realiza o tranziție de putere cât mai lină pentru Donald Trump.

În plus, Obama a explicat că, în ciuda înfrângerii, toată lumea trebuie să înțeleagă că aceasta este democrația și că poporul american se bazează pe ea.

Iată discursul președintelui Barack Obama:

"Am vorbit cu preşedintele Donald Trump la 3.00 dimineaţa şi l-am invitat să vină joi la Casa Albă pentru a discuta despre o tranziţie de succes. Este clar că am avut disensiuni cu Donald Trump, dar în mod similar am avut şi în urmă cu opt ani cu preşedintele George W. Bush şi totuşi am asigurat o tranziţie de succes.

Un lucru de care îți dai seama repede este că președinția și vicepreședinția sunt elemente foarte importante. Am făcut toate demersurile necesare pentru a ne asigura că tranziția se va face pașnic. Această tranziție este unul dintre punctul cheie al democrației noastre.

Am vorbit cu Hillary Clinton. Eu nu pot fi mai mândru de atât de ea. Nu putea fi un secretar de stat mai bun. Sunt mândru de ea. Mulți americani o admiră. Candidatura sa este un element istoric și sunt convins că ea și președintele Bill Clinton vor face lucruri extraordinare în lume și în SUA.

Toată lumea este dezamăgită când pierde, dar a doua zi trebuie să ne dăm seama că suntem, în primul rând, americani. Suntem patrioți. Vrem ce e mai bun pentru țara noastră. Este ce am auzit de la Donald Trump azi-noapte și m-am bucurat. De asta are nevoie America. De o unitate, de un respect pentru instituții, pentru felul nostru de a fi, pentru lege și sper că va păstra această tendință în anii următori.

De asemenea, am spus echipei mele astăzi să păstreze o atitudine pozitivă, pentru că munca lor din ultimele luni, în agenții, în zone obscure ale politicii, această muncă remarcabilă a lăsat următorului președinte o țară mai puternică decât cea de acum opt ani de zile. Aceasta a fost misiunea noastră întotdeauna și toată lumea din echipa mea trebuie să fie mândră de ce am reazlit. La fel ca toți americanii. Profesori, doctori, afaceriști.

A fost o campanie lungă, obositoare, unii americani sunt fericiți, alții nu prea, dar asta este democrația. Pentru cei tineri, care au intrat în politică pentru prima oară și poate au fost dezamăgiți de rezultate, trebuie să vă spun că trebuie să vă păstrați atitudinea. Nu deveniți cinici! A spus-o și doamna Hillary Clinton, lupta pentru credințele tale este esențială. Uneori pierzi alegeri. Calea nu este niciodată dreaptă. Uneori facem zig-zag, uneori mergem în direcții considerate corecte de unii și greșite de alții și este în regulă. Și e absolut OK. Eu am mai pierdut alegeri, Joe (Biden n.r.) nu a mai pierdut, dar e abolsut în regulă. Pierdem, învățăm din greșeli, ne lingem rănile și intrăm la loc în arenă. Încercăm și mai tare. Dar ideea este să evoluăm.

Așa merge țara asta înainte de la început. Și de aceea sunt încrezător că această călătorie a SUA va merge mai departe. Și voi face tot ce trebuie pentru ca următorul președinte să aibă un parcurs bun", a explicat Barack Obama.

×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close