Antena 3 CNN Externe Discuţii decisive pentru soarta "Scutului" european. Putin şi Obama se vor întâlni de două ori în acest an

Discuţii decisive pentru soarta "Scutului" european. Putin şi Obama se vor întâlni de două ori în acest an

Discuţii decisive pentru soarta "Scutului" european. Putin şi Obama se vor întâlni de două ori în acest an
Sursa foto: Foto: AP
24 Mai 2013   •   15:45

Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, se va întâlni cu omologul său american, Barack Obama, în cadrul summitului G8, din iunie, dar şi cu prilejul vizitei liderului de la Casa Albă în Rusia, din luna septembrie, au anunţat, vineri, surse oficiale de la Kremlin, preluate de RIA Novosti.

"Prima întrevedere va avea loc la Lough Erne (Irlanda de Nord), cu prilejul summitului G8, iar mai tărziu, cei doi lideri vor avea discuţii la începutul lunii septembrie, în timpul vizitei oficiale a preşedintelui american la Moscova", a spus Secretarul preşedintelui rus, Yury Ushakov.
Acesta a precizat că întâlnirea celor doi şefi de stat va avea loc înainte de desfăşurarea summitului G20, care va avea loc la Moscova sau St.Petersburg.

Dicuţiile dinte cei doi vor acoperi o gamă largă a relaţiilor bilaterale, inclusiv cooperarea din domeniul securităţii şi cea dintre agenţiile de informaţii. Pe agenda de lucru vor exista şi subiecte fierbinţi, cum ar fi situaţia geopolitică din Siria, Iran sau Coreea de Nord, a menţionat Ushakov.

Conform aceleiaşi surse, Obama şi Putin vor dezbate şi problema scutului antirachetă, dar este puţin probabil să se ajungă la un consens.
"Vladimir Putin subliniază că poziţia Rusiei, faţă de amplasarea scutului antirachetă în Europa estică şi centrală, este mult diferită în raport cu opinia Statelor Unite", a adăugat Ushakov.

În cursul zilei de ieri, Şeful Statului Major Rus, Generalul de Armată Valery Gerasimov, spunea că insistenţa SUA de a amplasa scutul antirachetă, aproape de graniţele Rusie, obstrucţionează planurile strategice ale Moscovei de reducere a arsenalului nuclear.

×
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close