Antena 3 CNN Externe Discuţii SUA-Rusia. Obama vrea să reducă arsenalul nuclear cu 80%

Discuţii SUA-Rusia. Obama vrea să reducă arsenalul nuclear cu 80%

Discuţii SUA-Rusia. Obama vrea să reducă arsenalul nuclear cu 80%
Sursa foto: bomba nucleara
05 Feb 2009   •   11:06

Barack Obama are ca scop reducerea arsenalului nuclear al SUA şi Rusiei cu 80%. Astfel, preşedintele american ar dori să se ajungă la un număr de 1000 de focoase nucleare pentru fiecare stat.
Cele două ţări ar trebui să îşi reducă numărul acestora de la circa 10.000 la 5000 până în decembrie, conform tratatului de reducere a armelor stategice semnat de SUA şi URSS în 1991 şi cunoscut sub denumirea de START.
De altfel, actualul preşedinte de la Casa Albă promisese anterior că va face din reducerea numărului armelor nucleare o prioritate a administraţiei sale.
?Vom angaja Rusia într-un proces de reducere a armelor mai tradiţional, mai legat de lege. Suntem pregătiţi să reluăm dialogul cu Rusia de o manieră mai consistentă pe domenii ce o interesează. Nimeni nu va fi suprins dacă vom reduce numărul la 1000 după tratatatul post-Start?, declara un oficial american citat de The Times.
Săptămâna trecută, Moscova a renunţat la planul de a defăşura rachete la graniţa cu Polonia după ce Casa Albă a dat semnale că va întârzia cel puţin amplasarea scutul anti-rachetă din Europa de Est.
Este de aşteptat ca o abandonare a planurilor americane ar convinge Rusia să participe la discuţiile despre reducerea nucleară.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: arme nucleare SUA Rusia
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close