Antena 3 CNN Externe Dispariţie misteriosă: Una dintre insulele Japoniei este de negăsit - VIDEO

Dispariţie misteriosă: Una dintre insulele Japoniei este de negăsit - VIDEO

Dispariţie misteriosă: Una dintre insulele Japoniei este de negăsit - VIDEO
Sursa foto: Foto: Captură video/youtube.com
02 Noi 2018   •   16:12

Autorităţile japoneze întreprind o anchetă în legătură cu o mică insulă din nordul Japoniei ce pare că a dispărut din vedere, pentru a afla dacă acest mic afloriment a fost luat de ape, ceea ce ar reduce foarte uşor suprafaţa apelor teritoriale japoneze, relatează vineri AFP.

Insula, cunoscută sub numele de Esame Hanakita Kijoma, nu a fost înregistrată oficial decât în 1987 de către paza de coastă japoneză, care nu putea să spună nici dimensiunea ei exactă.

Până mai recent, insula ieşea cu 1,4 metri deasupra nivelului mării şi era vizibilă din punctul cel mai nordic al marii insule septentrionale japoneze Hokkaido. Acum însă insuliţa nu se mai vede.

''Nu este imposibil ca mici insule să sfârşească prin a fi erodate de către elemente'', a declarat pentru AFP o responsabilă a pazei de coastă. O astfel de dispariţie ''ar putea afecta puţin apele teritoriale ale Japoniei'', a adăugat ea.

Japonia investeşte pentru protecţia micilor insule, îndeosebi a atolului Okinotori, aflat foarte departe de marile sale insule principale, în plin Ocean Pacific, şi care îi garantează o mare parte din zona sa economică specială.

Tokyo este de asemenea implicat în diferende cu China şi Coreea de Sud pe tema suveranităţii asupra mai multor insule din regiune.

Ţara unor cutremure de pământ şi a unor catastrofe naturale frecvente, Japonia nu pierde întotdeauna teritorii, ci mai şi câştigă uneori. 

Astfel, în 2015, o fâşie de pământ de 300 de metri a ieşit din ape şi s-a stabilit alături de insula Hokkaido. În 2013, o insulă vulcanică a apărut la aproape 1.000 km sud de Tokyo, înglobând o altă insulă şi continuând să crească. 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: disparitie insula japonia
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close