Antena 3 CNN Externe DISPUTĂ în cadrul NSA, din cauza documentelor furate de Edward Snowden

DISPUTĂ în cadrul NSA, din cauza documentelor furate de Edward Snowden

DISPUTĂ în cadrul NSA, din cauza documentelor furate de Edward Snowden
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
14 Dec 2013   •   13:19
Un agent NSA însărcinat să evalueze pagubele provocate de dezvăluirile lui Edward Snowden programelor de supraveghere americane aparţinând serviciilor de informaţii a declarat că susţine o negociere cu tânărul american, în schimbul documentelor furate, relatează AFP, conform Mediafax.
Într-un interviu acordat emisiunii "60 minutes", care urmează să fie difuzat duminică de postul CBS, Rick Ledgett afirmă că, "din punct de vedere personal", ar fi de acord cu purtarea unor negocieri cu Snowden, care s-a refugiat în Rusia şi care este acuzat în Statele Unite de spionaj, după ce a luat cu el 1,7 milioane de documente.
Aproximativ 58.000 dintre aceste documente au fost încredinţate presei, până în prezent, potrivit redactorului-şef al cotidianului britanic The Guardian.
"Merită să purtăm o conversaţie", dar doar dacă sunt oferite garanţii că documentele care nu au fost dezvăluite nu vor fi dezvăluite şi ajung în securitate, subliniază Ledgett, potrivit unui fragment din interviu, dat publicităţii vineri.
"Cerinţele mele cu privire la aceste garanţii sunt foarte exigente, implicând mai mult decât o simplă promisiune din partea sa", a adăugat el.
Această opinie nu este împărtăşită de directorul NSA, generalul Keith Alexander, de asemenea intervievat în cadrul emisiunii "60 minutes".
"Este ca şi cum cineva ar lua 50 de persoane ostatice, ar ucide zece şi ar spune 'aministiaţi-mă complet şi le dau drumul celorlalte 40'", a spus el.
Generalul, care se va retrage la primăvară, mai afirmă că şi-a prezentat demisia după primele dezvăluiri provenind de la Snowden, la începutul verii, dar că nu a fost acceptată.
În cursul acestui reportaj, "60 minutes" mai afirmă că NSA a decoperit existenţa unui program informatic de tip malware, conceput în China şi capabil să "distrugă" calculatoarele infectate.
Acest program atacă Bios-ul, programul de bază al tuturor calculatoarelor, necesar pentru funcţionarea diferitelor componente.
"Unul dintre analiştii noştri a descoperit că acest stat-naţiune intenţiona să pună la punct şi să utilizeze acest instrument pentru distrugerea unor calculatoare", a declarat Debora Plunkett, din cadrul NSA, precizând că întreaga lume ar fi afectată prin consecinţe. "Ar putea efectiv să culce la pământ economia americană", a apreciat ea.

×
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close