Antena 3 CNN Externe Distrugerea Al-Qaida şi stabilizarea zonei, principalele obiective americane în Afganistan

Distrugerea Al-Qaida şi stabilizarea zonei, principalele obiective americane în Afganistan

Distrugerea Al-Qaida şi stabilizarea zonei, principalele obiective americane în Afganistan
27 Mar 2009   •   21:31

Distrugerea reţelei teroriste Al-Qaida şi stabilizarea zonei. Acestea sunt principalele obiective americane în Afganistan şi Pakistan. Planul care prevede suplimentarea cu 4.000 de soldaţi a efectivelor din Afganistan a fost prezentat vineri de preşedintele Barack Obama.

Liderul de la Casa Albă a precizat că situaţia din Afganistan este tot mai periculoasă. Administraţia Obama a anunţat deja trimiterea a 17.000 de soldaţi în Afganistan, iar acum s-a decis suplimentarea contingentului cu încă 4.000 de militari.

"Avem un ţel clar şi precis. Să atacăm, să dezbinăm şi să învingem Al-Qaida în Afganistan şi Pakistan şi să prevenim întoarcerea lor în aceste ţări în viitor. Este în joc siguranţa oamenilor din toată lumea. Anul 2008 a fost cel mai îndoliat al războiului pentru trupele americane", a declarat Obama.

Obama a mai precizat că, dacă guvernul afgan cade în mâinile talibanilor sau acesta permite Al-Qaida să-şi desfăşoare în continuare operaţiunile, ţară va deveni o bază de operaţiuni pentru terorişti.

Preşedintele american a anunţat şi sporirea ajutorului economic pentru Pakistan, care va ajunge la 1,5 miliarde de dolari anual în următorii cinci ani. Banii vor fi folosiţi de guvern pentru operaţiuni împotriva talibanilor.

Planul american beneficiază şi de susţinerea europenilor. Miniştrii europeni ai Afacerilor Externe s-au declarat dispuşi să-şi intensifice acţiunea civilă în Afganistan, pentru a susţine noua strategie a administraţiei de la Washington.

Antena 3

×
Subiecte în articol: Barack Obama Afganistan pakistan
Parteneri
Florin Piersic a fost transferat la Terapie Intensivă!
x close