Antena 3 CNN Externe Dmitri Muratov, laureat al Premiului Nobel: ''Există o amenințare reală a unui război nuclear! Nu este exclus să fie tentați să apese butonul roșu!''

Dmitri Muratov, laureat al Premiului Nobel: ''Există o amenințare reală a unui război nuclear! Nu este exclus să fie tentați să apese butonul roșu!''

Cunoscut opozant al Kremlinului și laureat al Premiului Nobel pentru Pace, Dmitri Muratov, estimează că în urma invaziei ruse asupra Ucrainei ''există o amenințare reală a unui război nuclear''. Acesta susține că în parlamentul rus ar fi fost prezentat un film cu un atac asupra SUA.

Dmitri Muratov, laureat al Premiului Nobel: ''Există o amenințare reală a unui război nuclear! Nu este exclus să fie tentați să apese butonul roșu!''
Sursa foto: getty images
de Laura Dinu    |    04 Mar 2022   •   10:37

Dmitri Muratov, redactor-șef al publicaţiei Novaia Gazeta, a amintit discursul ministrului de externe rus, Serghei Lavrov, care a spus miercuri că al treilea război mondial nu va putea fi decât unul nuclear, relatează agenția EFE citată de Agerpres. 

Laureatul premiului Nobel susține că, în acest moment, ''cel mai mare pericol'' este ''posibilitatea, amenințarea unui răspuns nuclear pe care deja l-a indicat (președintele rus Vladimir n.red.) Putin când a spus că dacă SUA vor interveni (în războiul din Ucraina, n,red.), răspunsul pe care-l va da (Rusia n.red.) va fi unul pe care nu l-a mai văzut în istorie''.

''Toate astea par un coșmar, dar nu exclud posibilitatea ca la un moment dat să se vadă tentați să apese butonul roșu'', este de părere jurnalistul rus.

Muratov a mai spus că, în cursul zilei de miercuri, l-a vizitat pe fostul preşedinte Mihail Gorbaciov, în vârstă de 91 de ani, la spital.  Acesta ''a respins categoric posibilitatea unui război nuclear. Totuși, nu știu de cine vor asculta autoritățile noastre. Vor asculta numai de o singură persoană'', crede jurnalistul, făcând aluzie la Putin.

Mai mult decât atât, jurnalistul susține că, în Adunarea Federală rusă, ce reunește ambele camere ale parlamentului de la Moscova, a fost prezentat recent ''un film despre cum se lansau rachete asupra Statelor Unite''.

''Acum, luarea în discuție a unui război nuclear devine ceva obișnuit. Se vorbește despre asta la emisiuni, la posturile de televiziune. Iar acest lucru mi se pare extrem de îngrijorător'', a mai spus Muratov.

Muratov este sceptic și cu privire la o eventuală opoziție în cercul de apropiați al lui Vladimir Putin. 

''Sunt în contact cu diverse persoane, inclusiv din cercurile elitelor, iar elitele sunt monolitice, sunt foarte consolidate (...) Cimentul care-i unește este că nu pot pleca, nu pot părăsi țara. Vor trebui să trăiască în Rusia, și în Rusia vor avea un președinte pentru restul istoriei, pentru eternitate. Așadar, nu-și pot exprima opiniile, dar le e frică. Este greu'', a mai spus Muratov, potrivit Agerpres

×
Subiecte în articol: Dmitri Muratov Război Ucraina Rusia
Parteneri
100 de blocuri din Bucureşti, fără apă caldă până pe 1 mai!
x close