Antena 3 CNN Externe Kremlin: "Relațiile dintre SUA și Rusia sunt la pământ!"

Kremlin: "Relațiile dintre SUA și Rusia sunt la pământ!"

În pofida unei recente intensificări a dialogului bilateral, relațiile între Moscova și Washington sunt "la pământ", pe fondul protestelor occidentale față de exercițiile militare ample ale Rusiei în vecinătatea graniței cu Ucraina.

Kremlin: "Relațiile dintre SUA și Rusia sunt la pământ!"
Sursa foto: Twitter
de Adrian Iclozan    |    14 Feb 2022   •   14:35

Afirmația tranșantă aparține purtătorului de cuvânt al președinției ruse.

SUA au reiterat, duminică, avertismentul că Rusia ar putea invada Ucraina "în orice moment" și ar putea recurge la un pretext "surpriză" pentru atac. De asemenea, Washingtonul și-a reafirmat angajamentul de a apăra "fiecare centimetru" din teritoriul NATO.

Rusia, care a amplasat un dispozitiv de peste 100.000 de militari în vecinătatea Ucrainei, a negat, la rândul ei, că plănuiește o invazie și a denunțat "isteria" pe care ar întreține-o Occidentul în acest sens.

Într-un interviu pentru agenția rusă RIA, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a arătat că, în ciuda aspectului pozitiv reprezentat de dialogul între președinții Joe Biden și Vladimir Putin, legăturile ruso-americane în alte zone rămân "încordate", notează Reuters.

"Șefii celor două state sunt în dialog, există dialog și pe alte fronturi. Este un plus, pentru că, după cum știți, în urmă cu câțiva ani, exista zero dialog, nu existau astfel de contacte. Însă, din păcate, despre restul relațiilor bilaterale se poate vorbi doar negativ. Suntem într-un punct foarte, foarte scăzut. Relațiile sunt, de fapt, la pământ", a spus Peskov.

Rusia, exerciții ample în Belarus și în Marea Neagră

Rusia derulează un exercițiu militar de anvergură împreună cu Belarus, vecinul de la nord al Ucrainei. 

Aparate Suhoi Su-30 au efectuat o misiune de patrulare comună de-a lungul graniței între Rusia și Belarus, a anunțat, luni, Ministerul Apărării de la Moscova.

De asemenea, Rusia va trimite un detașament de nave echipate cu rachete de croazieră și rachete supersonice din Flota Caspică în Marea Neagră și Marea Mediterană, potrivit celor relatate de publicația Izvestia pe baza unor surse militare.

Flota rusă din Marea Neagră a anunțat în weekend că peste 30 de nave au începute exerciții  de antrenament în apropierea Peninsulei Crimeea, anexată de Rusia în 2014.

Aceste manevre fac parte dintr-o amplă serie de exerciții derulate în lunile ianuarie și februarie în regiuni care se întind din Pacific până în Atlantic și care implică nave din întreaga marină militară rusă.

De asemenea, peste 30 de elicoptere de transport și de atac participă la exerciții tactice în sudul Rusiei, potrivit unui comunicat publicat luni de autoritățile militare ale acestei țări.

×
Subiecte în articol: Dmitri Peskov SUA Rusia la pământ
Parteneri
Incendiu la etajul 12 al unui bloc din București, în noaptea de Înviere
x close