Antena 3 CNN Externe Documente declasificate: O spioană nazistă, în spatele înfrângerii aliate din Norvegia, în 1940

Documente declasificate: O spioană nazistă, în spatele înfrângerii aliate din Norvegia, în 1940

Documente declasificate: O spioană nazistă, în spatele înfrângerii aliate din Norvegia, în 1940
Sursa foto: Foto: yousaytoo.com
26 Aug 2010   •   22:47

O serie de documente declasificate joi de către serviciile de informaţii britanice (MI5) au scos la iveală informaţii conform cărora o fostă balerină din Rusia devenită spioană nazistă s-ar afla la baza eşecului contraofensivei militare conduse de o forţă franco-britanică în Norvegia în aprilie 1940.

Potrivit documentelor, citate de AFP, Marina Lee ar fi furat planurile de atac din cartierul general al forţei aliate însărcinate cu eliberarea ţării scandinavice care a fost invadată de armata germană în aprilie 1940. Planurile ar fi fost transmise ulterior germanilor, care au reuşit în acest fel să îi înfrângă pe aliaţi.

Mărturisirile făcute în 1942 de un agent german către un alt spion nazist au scos la iveală responsabilitatea pe care a avut-o Marina Lee în înfrângerea aliată. Conform declaraţiilor agentului german, Lee ar fi obţinut planurile de campanie aliate, care au fost transmise comandantului german din portul Narvik, acesta putându-şi reorganiza astfel apărarea.

Din mărturii a reieşit şi faptul că Marina Lee era o balerină măritată, născută în Rusia sub numele de Marina Aleksievna, care ar fi condus o şcoală de dans la Oslo.

Cei doi agenţi care au purtat discuţiile au fost ulterior închişi într-un centru de interogare din Londra.

De cealaltă parte, Marina Lee nu a fost găsită niciodată, iar acuzaţiile împotriva sa nu au fost confirmate.

Antena3.ro



×
Subiecte în articol: documente Rusia
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close