Antena 3 CNN Externe Documente secrete care incriminează armata SUA, publicate pe internet (VIDEO)

Documente secrete care incriminează armata SUA, publicate pe internet (VIDEO)

Documente secrete care incriminează armata SUA, publicate pe internet (VIDEO)
Sursa foto: Foto: imageseek.com
26 Iul 2010   •   10:25

Dezvăluiri şocante, legate de ororile războiului din Afganistan. Un site specializat în anchete a intrat în posesia unor documente secrete, care aparţin armatei americane şi care arată negru pe alb că armata americană se face vinovată de numeroase incidente în care şi-au pierdut viaţa oameni nevinovaţi.

Este vorba despre cea mai mare scurgere de astfel de informaţii din istoria armatei SUA. Casa Albă a condamnat apariţia în presă a documentelor confidenţiale, într-un moment în care mulţi cred că războiul din Afganistan este sortit eşecului.

Informaţiile obţinute de site-ul Wikileaks, care detaliază operaţiunile militare din ultimii şase ani, vorbesc despre sute de civili ucişi în incidente păstrate până acum secrete, despre numărul în creştere al atacurilor talibanilor şi despre temerile comandanţilor NATO legate de susţinerea primită de insurgenţi din partea Pakistanului şi Iranului.

Apar şi informaţii despre raidurile aeriene în care şi-au pierdut viaţa civili, despre erori militare care au costat vieţile civililor nevinovaţi, despre modul în care lideri talibani au fost executaţi sau încarceraţi fără a avea dreptul la un proces, dar şi dovezi potrivit cărora talibanii au intrat în posesia unor rachete sol aer.

Toate acestea informaţii au fost ţinute ascunse de armata americană. De altfel, potrivit jurnaliştilor de la The New York Times, Der Spiegel şi The Guardian, care au intrat în posesia informaţiilor, tabloul războiului din Afganistan, aşa cum reiese din paginile documentelor secrete, prezintă o realitate diferită de ceea ce lasă să se întrevadă oficialii americani şi cei ai NATO.

Publicarea acestor documente vine într-un moment în care din ce în ce mai multe voci sunt convinse de eşecul forţelor de coaliţie şi, implicit, a noii strategii pentru Afganistan creionate de adminsitraţia Obama.

Casa Albă a criticat publicareaa documentelor confidenţiale şi a menţionat că dezvăluirea acestor informaţii reprezintă un risc la adresa securităţii naţionale. Mai mult, Casa Albă a subliniat că respectivele date se referă la perioada ianuarie 2004 decembrie 2009, vizând astfel strategia de luptă a fostei administraţii.

Antena 3

 

×
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close