Antena 3 CNN Externe Documente secrete privind arsenalul de arme chimice ale Siriei vor fi dezvăluite de francezi

Documente secrete privind arsenalul de arme chimice ale Siriei vor fi dezvăluite de francezi

Documente secrete privind arsenalul de arme chimice ale Siriei vor fi dezvăluite de francezi
Sursa foto: Foto: Agerpres
01 Sep 2013   •   17:33

Autorităţile franceze vor declasifica în curând documente "secrete" privind arsenalul de arme chimice creat de zeci de ani de către Siria, în dispreţul convenţiilor internaţionale, relatează AFP.

Anunţul a fost făcut în contextul în care Statele Unite şi Franţa ameninţă regimul lui Bashar al-Assad cu o acţiune militară ca represalii la un atac chimic care s-a soldat, potrivit Washingtonului, cu peste 1.400 de morţi, pe 21 august, lângă Damasc.

O notă recentă aparţinând serviciilor franceze de informaţii, al cărei conţinut este dezvăluit de către Journal du Dimanche (JDD), vorbeşte despre "câteva sute de tone de iperită" şi "gaz sarin" deţinute de regimul sirian, un stoc total care depăşeşte 1.000 de tone de agenţi chimici.

"Citările din notă sunt exacte", a declarat pentru AFP această sursă guvernamentală.

"Guvernul se pregăteşte să facă publice informaţii declasificate din sursă naţională (franceză) privind programul chimic sirian", a continuat aceasta.

Nota dezvăluită de JDD este o sinteză întocmită de către Direcţia Generală pentru Securitate Externă (Direction générale de la sécurité extérieure - DGSE) şi Direcţia Informaţiilor Militare (Direction du renseignement militaire - DRM) după "mii de ore de activitate" a unor agenţi francezi care au acumulat informaţii "în unele cazuri de aproape 30 de ani", scrie săptămânalul.

În afară de stocurile de iperită şi gaz sarin, raportul "menţionează, de asemenea, că oamenii de ştiinţă sirieni au lucrat la iperită cu azot, o substanţă a cărei toxicitate este superioară celei a sarinului".

×
Subiecte în articol: Siria arme chimice siria atac siria
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close