Antena 3 CNN Externe Documentele care vor schimba ISTORIA. Vaticanul a scos la iveală cele mai ascunse secrete care vor să "spele" catolicismul

Documentele care vor schimba ISTORIA. Vaticanul a scos la iveală cele mai ascunse secrete care vor să "spele" catolicismul

Documentele care vor schimba ISTORIA. Vaticanul a scos la iveală cele mai ascunse secrete care vor să "spele" catolicismul
de O.P.    |    01 Mar 2012   •   06:32

Vaticanul îşi dezvăluie arhivele secrete. Peste o sută de documente originale, cu mare valoare istorică, sunt expuse în public, pentru prima dată în istoria statului papal. Cunoscătorii spun că porţile arhivelor au fost doar întredeschise şi că ele ascund, încă, destule taine. 

Expoziţia intitulată "Lux in Arcana", "Lumină asupra secretelor" în limba latină, aduce în faţa publicului documente legate de binecunoscute episoade istorice. Printre acestea se numără dosarul procesului lui Galileo Galilei sau cererea regelui Angliei, Henric al Optulea, de anulare a căsătoriei sale. Respingerea cererii avea să ducă la separarea bisericii engleze de catolicism.

"Documentele spun povestea întregii societăţi a vremii, de la cei mai umili şi simpli oameni până la împăraţi şi Papi",  a declarat Alessandra Gonzato.

Alte documente uimesc prin aspect, dimensiuni sau material. Astfel, mărturisirea templierilor judecaţi pentru erezie în 1308 este scrisă pe un pergament de 60 de metri. Iar şeful unui trib din America de Nord i-a trimis Papei din vremea sa un mesaj pe... scoarţă de copac.

Mai puţin spectaculoase dar deosebit de importante pentru istorici sunt o serie de acte şi scrisori din timpul celui de-al doilea război mondial. Ele sunt menite să apere imaginea Papei Pius al Doisprezecelea, acuzat că nu a protestat public faţă de Holocaust. 
 
"Am ales documente tulburătoare, pline de ecouri personale, care rememorează evenimentele tragice ale ultimului război".

Expoziţia a fost luată cu asalt de public încă din prima zi, mai ales că nimeni nu ştie dacă, după închiderea ei, documentele vor mai părăsi vreodată arhivele Vaticanului.

×
Subiecte în articol: Vatican documente secrete
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close