x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Fii alături de noi!

Doi arabi au coborât dintr-un avion pentru că pasagerii israelieni nu s-au simţit în siguranţă cu ei la bord

de D.G.   •   05 Ian 2016   •   20:02
Doi arabi au coborât dintr-un avion pentru că pasagerii israelieni nu s-au simţit în siguranţă cu ei la bord 817
foto: pixabay.com
Un palestinian şi un arab israelian au fost nevoiţi să coboare dintr-un avion care urma să-i ducă de la Atena la Tel Aviv, după ce pasagerii israelieni s-au arătat îngrijoraţi de prezenţa lor la bord, transmite Agerpres.

Incidentul s-a produs duminică seară şi a provocat întârzierea zborului cu o oră şi jumătate, a anunţat marţi printr-un comunicat compania aeriană greacă Aegean Airlines, citată de AFP, confirmând astfel relatări apărute anterior în presa israeliană.

Conform acestei companii, protestul a pornit de la 3-4 pasageri care au solicitat supunerea celor doi unui control suplimentar de securitate.

'Chiar dacă este posibil să fie un caz de discriminare rasială (...), pilotul s-a văzut obligat să amâne decolarea şi să cheme poliţia pentru a le verifica din nou actele, confirmându-se că acestea sunt în regulă', dar între timp au început să protesteze încă 60-70 de pasageri, se explică în textul difuzat.

Prin urmare, pilotul le-a transmis pasagerilor că dacă nu se simt în siguranţă, atunci pot să coboare, dar i-a atenţionat totodată că nu li se va rambursa preţul biletului. În cele din urmă, pasagerii a căror prezenţă la bord nu a fost agreată de israelieni au acceptat să fie debarcaţi şi să călătorească ulterior cu un alt avion.

Arabii israelieni şi descendenţii lor, respectiv palestinienii care au rămas în statul evreu după crearea acestuia în anul 1948, formează peste 17% din populaţia Israelului şi se bucură de aceleaşi drepturi ca şi cetăţenii israelieni. Cât despre cei circa 300.000 de palestinieni stabiliţi în Ierusalimul de Est, aceştia au aproape toţi un permis de şedere israelian.
sati