Antena 3 CNN Externe "Doi copii veseli, simpatici, care nu au ridicat niciun fel de probleme". Atacatorii de la Charlie Hebdo, caracterizaţi de profesorii lor

"Doi copii veseli, simpatici, care nu au ridicat niciun fel de probleme". Atacatorii de la Charlie Hebdo, caracterizaţi de profesorii lor

"Doi copii veseli, simpatici, care nu au ridicat niciun fel de probleme". Atacatorii de la Charlie Hebdo, caracterizaţi de profesorii lor
09 Ian 2015   •   13:15

Chérif şi Said Kouachi, suspecţi în atacul de la Charlie Hebdo, au fost internaţi din 1994 şi până în 2000 într-un centru educativ din departamentul Correze (sud-vest). Responsabilul cu educaţia îi descrie ca pe nişte "copii infofensivi", relatează Le Figaro.

"Doi tineri fără istorie", îi descrie pe Chérif şi Said Kouachi educatorul de la Centrul Monédieres din Treignac, în Correze, unde cei doi tineri au fost internaţi din 1994 şi până în 2000.

Centrul aparţine Fundaţiei Claude-Pompidou şi este o Casă de copii cu caracter social (MECS). Acest tip de instituţie este specializat în primirea minorilor, plasaţi acolo de către Protecţia Judiciară a Tinerilor, Ajutorul Social pentru Copii sau un judecător.

În 1994, pe când aveau 12 şi 14 ani, copiii au fost plasaţi în acest centru deoarece mama lor nu se ocupa de ei. Atât femeia, care a decedat în 1995, cât şi copiii aveau să rămână în centru timp de şase ani.

"Suntem cu toţii şocaţi de caz, pentru că-i cunoşteam pe aceşti tineri. Ne este greu să ne imaginăm că aceşti copii, care au fost perfect integraţi, ar fi putut, în mod deliberat, să ucidă", mărturiseşte Patrick Fournier, şeful Serviciului Educativ pentru ziarul local Le Populaire, care-i descrie pe cei doi fraţi ca pe nişte "copii inofensivi".

Copiii, "veseli, simpatici", nu i-au ridicat nici cea mai mică problemă şi nu au existat "nici violenţe, nici fugi", a declarat el pentru RTL.

Cei doi erau "şcolarizaţi", jucau la cluburi locale de fotbal, iar Said voia să ajungă fotbalist profesionist, adaugă Fournier. Fratele cel mare a obţinut, la centru, Certificatul de aptitudini profesionale (CAP) şi Brevetul de studii din primul ciclu (BEPC) în domeniul hotelier şi era "întru totul pregătit să intre în viaţa profesională".

Chérif Kouachi era "politicos, amabil şi serios în activitate", a declarat o reprezentantă a Agenţiei de muncă temporară pentru postul israelian i-24 news, precizând totodată că poliţiştii se informau în mod regulat despre el. La vârsta de 29 de ani, el a muncit timp de patru luni ca vânzător de peşte într-un supermarket.

Cei doi fraţi s-ar fi radicalizat abia după ce au ajuns la Paris, în 2001, apreciază Le Figaro.

Francezul Cherif Kouachi, în vârstă de 32 de ani, căutat împreună cu fratele său, Said, în vârstă de 34 de ani, în ancheta privind atacul comis împotriva săptămânalului Charlie Hebdo, este un islamist cunoscut de serviciile franceze antiterorism, condamnat pentru prima dată în 2008.

Fraţii Cherif figurează în bazele de date americane cu persoane suspectate de teorism, inclusiv în celebra "No Fly List", care le interzice celor trecuţi nominalizaţi să zboare către sau dinspre Statele Unite.

Cel mai mare dintre fraţi, Said, a petrecut "câteva luni" în Yemen în 2011 pentru a se antrena în mânuirea armelor împreună cu un membru Al-Qaida, înainte de a se întoarce în Franţa, a declarat un alt oficial american, confirmând o informaţie din New York Times.

×
Subiecte în articol: Charlie Hebdo
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close