Antena 3 CNN Externe Doi parlamentari polonezi, condamnaţi şi graţiaţi de preşedinte, au fost arestaţi în Palatul Prezidenţial din Varşovia

Doi parlamentari polonezi, condamnaţi şi graţiaţi de preşedinte, au fost arestaţi în Palatul Prezidenţial din Varşovia

Poliția din Polonia i-a arestat pe fostul ministru de interne și pe fostul ministru adjunct de interne în interiorul palatului prezidențial din Varșovia, într-o acțiune fără precedent.

Doi parlamentari polonezi, condamnaţi şi graţiaţi de preşedinte, au fost arestaţi în Palatul Prezidenţial din Varşovia
Sursa foto: Profimedia Images
de Georgiana Adam    |    10 Ian 2024   •   08:22

Mariusz Kaminski și Maciej Wasik au fost condamnați luna trecută la doi ani de închisoare pentru abuz de putere în perioada în care au condus un birou anticorupție în 2007, scrie BBC.

În urma arestărilor, noul ministru de interne, Marcin Kierwinski, a scris pe X: "Toată lumea este egală în fața legii".

Arestările evidențiază turbulențele politice dintre partidul Lege și Justiție (PiS) și noua coaliție pro-UE.

Cei doi, care au fost aleși deputați PiS în octombrie, au refuzat să recunoască decizia judecătorească de luna trecută, deoarece președintele Andrzej Duda, un aliat al PiS, i-a grațiat pentru această infracțiune în 2015. Duda a declarat, de asemenea, că nu recunoaște decizia instanței, deoarece insistă că grațierea sa rămâne valabilă.

Celor doi li s-au retras mandatele parlamentare, dar atât ei, cât și președintele Duda, au insistat că rămân deputați aleși legal datorită grațierii.

Luni seară, instanța a emis un mandat de arestare pentru poliție. În ciuda acestui fapt, Duda i-a invitat pe amândoi la Palatul prezidențial din Varșovia marți dimineață pentru a participa la o ceremonie de depunere a jurământului de învestitură a doi dintre foștii lor colegi în calitate de consilieri prezidențiali.

Câteva ore mai târziu, cei doi au ieșit din palat pentru a vorbi pentru scurt timp cu reporterii, rămânând în același timp în incinta acestuia. Kaminski a declarat că vor fi „prizonieri politici” dacă vor fi arestați și i-a mulțumit lui Duda pentru sprijinul său.

„Ne confruntăm cu o criză de stat foarte gravă. Se creează o dictatură sumbră”, a declarat Kaminski. Ei s-au întors apoi în interiorul palatului.

Câteva momente mai târziu, premierul Donald Tusk a declarat într-o conferință de presă că situația este „incredibilă”. El a spus că decizia instanței trebuie respectată și a sugerat că președintele Duda îi ajută pe bărbați să se sustragă justiției.

„Nu există un regulament pentru premier sau pentru ministrul de interne cu privire la modul în care trebuie să acționeze atunci când condamnații se află în Palatul Prezidențial. Acest lucru este clar că profită de o situație în care nimeni nu va folosi forța împotriva unei instituții precum președintele”, a adăugat el.

În urma arestărilor, câteva sute de susținători ai PiS au manifestat în fața palatului pentru a-i susține pe bărbați.

Anul trecut, Curtea Supremă poloneză a decis că grațierea din 2015 a lui Duda nu era valabilă deoarece a fost emisă în timp ce bărbații făceau apel împotriva condamnării lor, adică înainte ca sentința inițială să fie definitivă. Duda contestă acest lucru și insistă că grațierea este în continuare obligatorie.

Pentru a complica lucrurile, Tribunalul Constituțional și o nouă cameră a Curții Supreme, ambele formate din judecători numiți de PiS, au decis în favoarea lui Duda.

Tusk a declarat că Duda ar putea rezolva disputa prin grațierea din nou a bărbaților, acum că hotărârea este definitivă. Dar acest lucru ar pune sub semnul întrebării statutul juridic al grațierii inițiale.

×
Subiecte în articol: Polonia
Parteneri
Razie de amploare în Bucureşti şi Ilfov: peste 720 de amenzi
x close