Antena 3 Externe Doi poliţişti din SUA, achitaţi pentru împuşcarea mortală a unui băiat care avea o armă de jucărie

Doi poliţişti din SUA, achitaţi pentru împuşcarea mortală a unui băiat care avea o armă de jucărie

29 Dec 2015   •   11:09
Doi poliţişti din SUA, achitaţi pentru împuşcarea mortală a unui băiat care avea o armă de jucărie
Sursa foto: foto: freeimages.com/ Ivan Vicencio

Doi poliţişti din Cleveland au fost achitaţi luni de un Mare Juriu în cazul împuşcării mortale, în noiembrie 2014, a unui băiat afroamerican de 12 ani, Tamir Rice, care avea un pistol de jucărie într-un parc, relatează Reuters în pagina electronică.

Un procuror a apreciat că a existat o serie de greşeli, dar nu a fost vorba despre o activitate infracţională. Decizia juraţilor a condus la apeluri pe reţelele de socializare pentru proteste în întreaga ţară şi pentru desemnarea unui procuror special, la câteva zile după ce un poliţist din Chicago a împuşcat mortal doi afroamericani.

Audierile în faţa Marelui Juriu din Ohio au durat câteva săptămâni în cazul lui Tamir Rice, care a fost împuşcat după ce poliţia a ajuns într-un parc din Cleveland în urma informaţiilor privind prezenţa unui suspect înarmat. Rice a murit a doua zi.

Incidentul a fost unul dintr-o serie care a determinat dezbateri aprinse privind folosirea forţei mortale de către poliţie, în special împotriva minorităţilor. Ofiţerii implicaţi, Timothy Loehmann şi Frank Garmback, sunt albi, iar Rice, care avea în mână un pistol de jucărie, era afroamerican.

Personalul de la centrul de recepţie a apelurilor urgente al poliţiei le-a descris poliţiştilor din teren felul în care era îmbrăcat suspectul, dar nu a menţionat că persoana care a sunat precizase că este posibil ca suspectul să fie minor şi să aibă o armă de jucărie. Aceste erori "au fost factori substanţiali care au contribuit la rezultatul tragic", a afirmat procurorul Tim McGinty.

Luni seara, peste 20 de protestatari escortaţi de poliţie au mărşăluit cinci kilometri pe o ploaie rece, scandând "Inculpaţi, condamnaţi şi trimiteţi poliţiştii ucigaşi la închisoare, întregul sistem nenorocit este vinovat". Ulterior, câteva persoane au spus rugăciuni în parcul unde a fost împuşcat băiatul.

Familia lui Tamir Rice a deschis un proces civil în cazul morţii sale şi a cerut ca ofiţerii să fie inculpaţi, să fie numit un procuror special şi să înceapă o investigaţie a Departamentului de Justiţie.

Departamentul de Justiţie al SUA şi FBI au urmărit investigaţia şi vor continua o examinare independentă în cazul morţii lui Tamir Rice, a precizat un purtător de cuvânt.

McGinty a afirmat că imaginile camerelor de supraveghere arată că Rice şi-a scos arma, care trăgea cu gloanţe de plastic, în momentul în care maşina de poliţie a oprit lângă el.

Loehmann a precizat la rândul său că a strigat la Rice să prezinte mâinile şi l-a văzut scoţând o armă de la brâu, înainte de a deschide focul.
McGinty a apreciat că băiatul voia să le predea arma poliţiştilor sau să le arate că este de jucărie, dar "ofiţerii nu aveau cum să ştie acest lucru atunci".

Procurorul a lansat un apel către producătorii de arme de jucărie să le facă mai uşor de deosebit de cele reale.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close