Antena 3 CNN Externe Doliu în cinematografie. Un regizor apreciat s-a stins din viață

Doliu în cinematografie. Un regizor apreciat s-a stins din viață

Doliu în cinematografie. Un regizor apreciat s-a stins din viață
Sursa foto: Foto: Pixabay.com
30 Aug 2017   •   22:00

Regizorul ungar Karoly Makk, laureat al Premiului Juriului la Festivalul de Film de la Cannes în anul 1971, pentru lungmetrajul "Szerelem" ("Love"), a murit la vârsta de 91 de ani, a anunțat miercuri Academia Szechenyi pentru Arte și Litere.

Considerat unul dintre cei mai talentați cineaști ungari de după Al Doilea Război Mondial, Karoly Makk a devenit cunoscut grație unor filme care atacau temele-tabu din epoca Ungariei comuniste, precum represiunea politică și sexualitatea, potrivit AFP.

În 1954, filmul "Simon Menyhért születése", regizat de Karoly Makk, a fost nominalizat la Leul de Aur la Festivalul de la Veneția.

Șase dintre filmele sale au fost selectate în competiția oficială a Festivalului de la Cannes, iar lungmetrajul "Szerelem", care descrie viața din Ungaria în timpul regimului stalinist al lui Matyas Rakosi (1949-1956), a câștigat Premiul Juriului la ediția din 1971.

Lungmetrajul "Macskajáték" ("Cat's Play") din 1974, ce narează viața a două surori despărțite de mult timp, i-a adus o nominalizare la premiul Oscar la categoria "cel mai bun film străin".

În 1982, cineastul ungar a câștigat premiul FIPRESCI la Cannes cu filmul "Egymásra nézve" ("Another Way").

Începând din anii 1950, Karoly Makk a predat la prestigioasa Academie de artă dramatică și cinematografică din Budapesta.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: regizor doliu Ungaria cinematografie
Parteneri
Programul Rabla 2024 începe astăzi!
x close