Antena 3 CNN Externe Donald Trump: 50 de ani de fugă neobosită din fața justiției americane se încheie astăzi | "Doar cei care nu se conformează pot schimba lumea!"

Donald Trump: 50 de ani de fugă neobosită din fața justiției americane se încheie astăzi | "Doar cei care nu se conformează pot schimba lumea!"

Donald Trump a evitat cu succes rigorile legii timp de cincizeci de ani. Între timp, a reușit să ajungă președinte al SUA și a șocat lumea întreagă atunci când și-a îndemnat adepții să nu recunoască rezultatul alegerilor prezidențiale din 2020.

de Redacția Antena 3 CNN    |    04 Apr 2023   •   11:10

Drept urmare, mulți dintre aceștia nu doar că au îmbrățișat teoria falsă a fraudării scrutinului, ci au luat cu asalt Capitoliul, pentru a-l împiedica pe Joe Biden să devină președinte al SUA, la 6 ianuarie 2021.

De-a lungul vieții sale, republicanul de 76 de ani s-a confruntat cu multe acuzații și procese.

Însă inculparea sa pentru mai mult de 30 de capete de acuzare legate de fraudă este fără precedent.

Fostul președinte este vizat, în paralel, de o anchetă penală care trebuie să stabilească dacă Trump a încercat în mod ilegal să anuleze în Georgia înfrângerea sa în alegerile din 2020.

Citește șiZi istorică în SUA: Donald Trump se predă la New York şi va fi pus oficial sub acuzare pentru mai mult de 30 de infracțiuni

Într-o altă investigație, un procuror special anchetează modul în care fostul președinte a gestionat documentele secrete ale Casei Albe, pe care le-a luat cu el după ce a părăsit funcția.

Donald Trump: "Doar cei care nu se conformează schimbă lumea"

"Cu cât un sistem defectuos îți spune mai mult că greșești, cu atât mai mult trebuie să insiști, să mergi înainte. Pentru că doar cei care nu se conformează schimbă, de fapt, lumea și aduc o contribuție durabilă", a spus, la un moment dat, Donald Trump.

Trump este departe de a se conforma demersului juridic al procurorului democrat de culoare, Alvin Bragg.

Echipa de avocați a miliardarului a anunțat că va contesta punerea sub acuzare.

Primele sale probleme cu legea au început în urmă în anii '70. Atunci, anchetatorii federali l-au acuzat pe el și pe tatăl său, Fred, de discriminare contra persoanelor de culoare din New York la închirierea de apartamente.

Agenții federali au găsit dovezi că Trump Management ar fi discriminat în mod sistematic persoanele de culoare sau hispanice, îndepărtându-le din clădirile cu populație majoritar albă.

Problemele cu legea ale lui Donald Trump și ale companiilor sale: discriminare rasială, raportări financiare false, fraudă

Procurorii au intentat un proces familiei Trump în 1973, iar bătălia în instanță s-a încheiat cu o înțelegere în 1975. Trump a trebuit să publice un anunț prin care s-a angajat să nu mai discrimineze.

Următoarea decadă a adus noi acuzații pentru Donald Trump. În perioada 1980-1982, anchetatorii federali au verificat dacă acesta a oferit apartamente în cadrul Trump Tower unor personaje cu legături in domeniul crimei organizate. Trump a negat vehement acuzațiile.

Iar la începutul anilor '90, situația afacerilor lui Trump a fost investigată de autoritățile din New Jersey, însă, în cele din urmă, i-a fost prelungită licența de funcționare a cazinourilor sale din Atlantic City, motivul invocat fiind protejarea locurilor de muncă.

In anii 2000, cazinourile lui Trump au fost, din nou, investigate după ce unul dintre acestea și-a mascat rezultatele negative în situația financiară.

Replica lui Trump când este vizat de o anchetă: "O vânătoare de vrăjitoare, condusă de democrați"

Compania lui Trump a fost amendată cu 10 milioane de dolari iar Cazinoul Taj Mahal din Atlantic City a dat faliment în 2009.

Un alt proces răsunător este cel din perioada 2010-2017, când statul New York l-a dat în judecată pe Donald Trump, pe motiv că Universitatea Trump a fraudat peste 5 mii de persoane.

Donald Trump a numit deseori drept "vânătoare de vrăjitoare" diversele investigații care îl vizează și a susținut că acestea sunt anchete motivate politic, conduse de procurori democrați.

Și în calitate de președinte, Donald Trump a fost pus sub acuzare de două ori de Camera Reprezentanților, condusă de democrați.

Senatul, dominat de republicani la acea vreme, s-a opus demersurilor.

×
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close