Antena 3 CNN Externe Donald Trump continuă războiul economic cu China

Donald Trump continuă războiul economic cu China

Donald Trump continuă războiul economic cu China
03 Aug 2019   •   18:35

Preşedintele american Donald Trump a dat asigurări sâmbătă că "lucrurile merg foarte bine cu China", apărându-şi strategia economică, la două zile după ce a anunţat extinderea taxelor vamale asupra tuturor importurilor chineze, relatează AFP şi Reuters. 

"Lucrurile merg foarte bine cu China. Ei ne plătesc zeci de miliarde de dolari, lucru făcut posibil prin devaluările lor monetare şi prin pomparea de sume imense de cash pentru a face ca sistemul lor să meargă", a spus preşedintele american, care acuză cu regularitate Beijingul că scade cursul monedei sale naţionale. 

Liderul de la Casa Albă a relansat joi războiul comercial la o zi după o scurtă sesiune de negocieri la Shanghai, încheiată fără progrese. 

El a anunţat că administraţia sa va aplica, începând cu 1 septembrie, 10% tarife vamale suplimentare asupra a 300 de miliarde de dolari reprezentând importuri chineze care erau până acum scutite, uluind pieţele financiare şi punând capăt unui armistiţiu comercial care dura de o lună. 

Washingtonul impune deja taxe vamale suplimentare de 25% pentru bunuri chineze de peste 250 de miliarde de dolari. 

"Până acum consumatorul nu plăteşte nimic. Şi fără inflaţie. Fără ajutor de la Fed (Rezerva Federală - n.r.)", a scris Trump pe Twitter. 

Deşi precedentele taxe au afectat puţin consumatorii, va fi diferit în cazul celor anunţate joi. 

Aceste taxe vamale vor viza bunuri de consum curent, precum şi uscătoare de păr, pantofi sport, televizoare cu ecrane plat sau rochii de mireasă. 

Guvernul chinez a avertizat că nu va exista altă opţiune decât de a adopta represalii dacă Donald Trump îşi va pune în aplicare ameninţarea. 

Liderul republican s-a felicitat de asemenea sâmbătă pentru strategia sa comercială. 

"Ţările vin spre noi şi vor să negocieze adevărate acorduri comerciale, nu groaznicele oferte promoţionale cu sens unic făcute de administraţiile precedente. Ele nu vor să fie vizate de taxele SUA", a mai scris el pe Twitter.

×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close