Donald Trump, critici dure la adresa cancelarului german Angela Merkel: “A făcut o eroare catastrofică“

16 Ian 2017   •   08:53
Donald Trump, critici dure la adresa cancelarului german Angela Merkel:  “A făcut o eroare catastrofică“

Preşedintele ales american, Donald Trump, a apreciat că Angela Merkel a comis "o eroare catastrofică" deschizând ţara migranţilor şi a acuzat Germania de dominaţie asupra Uniunii Europene, într-un interviu difuzat duminică seara, transmite AFP.

"Cred că ea a făcut o eroare catastrofică şi aceasta a fost de a prelua toţi aceşti migranţi ilegali", a declarat Trump cotidienelor Bild şi Times.

El a apreciat că consecinţele acestei politici s-au făcut recent "clar simţite" în ţară, într-o aluzie la atentatul comis asupra unui târg de Crăciun la Berlin, pe 19 decembrie, care a făcut 12 morţi şi a fost revendicat de gruparea Stat Islamic, notează AFP.

Cancelara germană a decis, în septembrie 2015, să deschidă frontierele pentru zeci de mii de migranţi, dintre care o parte fugeau de războiul din Siria.

În total, Germania a înregistrat un număr record de 890.000 de solicitanţi de azil în 2015, cifră redusă la 280.000 în 2016, urmare a unei clare înăspriri a politicii guvernului în materie de imigrare.

Preşedintele ales american a apreciat că Berlinul, mai degrabă decât să primească refugiaţi, ar fi făcut mai bine să militeze mai susţinut pentru obţinerea creării de zone de excludere aeriană în Siria pentru a proteja populaţia locală de bombardamente. "Ţările din Golf ar fi trebuit să plătească pentru asta, au mai mulţi bani ca oricine altcineva", a spus Trump, potrivit Bild.

Donald Trump a acuzat de asemenea Germania că domină UE, aceasta fiind practic "un instrument" pentru Berlin. "Este motivul pentru care eu cred că Regatul Unit a avut dreptate să iasă din UE", a spus preşedintele ales al SUA.

El a mai spus că are "mult respect" pentru Angela Merkel, care "este de departe unul dintre şefii de guvern cei mai importanţi".

"Eu o respect, o apreciez, dar nu o cunosc, deci nu pot să spun că aş susţine-o" la alegerile legislative germane prevăzute pentru această toamnă, "în cazul în care aş susţine pe cineva".

Angela Merkel şi-a văzut scăzând popularitatea după sosirea unui număr record de solicitanţi de azil, dar ea rămâne favorită pentru a fi realeasă cancelar în septembrie, conchide AFP.

Sursă: Agerpres
Parteneri
x close