Antena 3 CNN Externe Suma colosală strânsă de Donald Trump după ce a pierdut alegerile. Va folosi banii pentru a-și întări controlul asupra Partidului Republican

Suma colosală strânsă de Donald Trump după ce a pierdut alegerile. Va folosi banii pentru a-și întări controlul asupra Partidului Republican

Fostul preşedinte american Donald Trump este politicianul Partidului Republican care a atras cei mai mulți bani în prima jumătate a anului 2021.

Suma colosală strânsă de Donald Trump după ce a pierdut alegerile. Va folosi banii pentru a-și întări controlul asupra Partidului Republican
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    01 Aug 2021   •   14:54

Donațiile atrase se ridică la 82 de milioane de dolari, ceea ce duce fondurile la dispoziția fostului președinte la 102 milioane de dolari.

Reușita lui Trump subliniază un paradox: înfrânt în alegeri și înlăturat de pe marile platforme sociale pentru afirmațiile sale contra-factuale, fostul președinte își menține o amplă rețea online de donatori, de care s-ar putea folosi în perspectiva unei noi tentative de a-și adjudeca președinția în 2024, notează Politico.

Asta, în ciuda paradigmei că donațiile politice, foarte comune în timpul campaniei electorale, încetează, de regulă, în momentul în care candidatul a pierdut alegerile

Sursa citată mai adaugă că niciodată în istorie un fost președinte nu a reușit să acumuleze donații de peste 100 de milioane de dolari pentru activitățile politice.

Politico remarcă faptul că donațiile către Trump aproape că le egalează pe cele atrase de Comitetul Național Republican.

Trei comitete strând bani pentru Donald Trump

Colectarea de bani pentru Donald Trump este împărțită între trei așa-numite Comitete de Acțiune Politică (PAC), organizații care, potrivit legii americane, sunt abilitate să strângă fonduri de campanie în sprijinul unui candidat sau împotriva adversarilor acestuia.

Cele trei organizații de făcut bani pentru Trump sunt "Save America", lansată la scurt timp după pierderea alegerilor, "Make America Great Again", vechea sa pușculiță de campanie, transformată anula acesta în Comitet de Inițiativă Politică, precum și o a treia organizație, care trimite banii către primele două.

Save America a strâns grosul fondurilor, circa 62 de milioane de dolari și a încheiat luna iunie cu ceva mai mult de 90 de milioane de dolari în conturi.

Chiar dacă sunt puține restricții pentru Trump în ceea ce privește utilizarea acestor bani, suma strânsă de Save America nu poate fi utilizată pentru susținerea unei eventuale candidaturi prezidențiale, precizează Politico.

În schimb, acești bani îi pot consolida lui Trump dominația asupra Partidului Republican.

Cum își întărește fostul președinte controlul asupra Partidului Republican cu banii din donații

Acesta le-a cerut suporterilor să-și facă donațiile prin Save America, insistând că "este singura cale" prin care banii ajung să îi susțină pe acei candidați la un mandat în Congres "aliniați" politic cu fostul președinte.

Make America Great Again a strâns peste 5 milioane din martie și până în iunie. 

Condusă de fostul șef de campanie al lui Trump, Corey Lewandowski, organizația a investit deja în susținerea candidaților republicani agreați de fostul președinte.

Sursa citată menționează că este de așteptat ca o parte semnificativă a fondurilor acumulate de organizațiile lui Trump să fie utilizată înaintea alegerilor din 2022, de la jumătatea mandatului legislativ, în care fostul lider de la Casa Albă ar urma să se implice activ.

"În numele a milioane de bărbați și femei care împărtășesc furia mea și vor ca eu să continui să lupt pentru adevăr, vă sunt recunoscător pentru sprijin", a spus Trump într-o declarație.

De când a fost învins de democratul Joe Biden la alegerile prezidențiale din noiembrie 2020, Trump a susținut constant, fără a aduce dovezi, că scrutinul a fost fraudat.

Foto: Donald Trump la Conferința Acțiunii Politice Conservatoare, Dallas, SUA, 11 iulie 2021

×
Subiecte în articol: Donald Trump donatii
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close