Antena 3 CNN Externe Un an de la atacul adepților lui Donald Trump asupra Capitoliului. Fostul președinte a renunțat la discurs. Ce va spune Joe Biden în Congres

Un an de la atacul adepților lui Donald Trump asupra Capitoliului. Fostul președinte a renunțat la discurs. Ce va spune Joe Biden în Congres

Președintele american Joe Biden îl va învinui pe predecesorul său, Donald Trump, pentru atacul din 6 ianuarie asupra Capitoliului, într-o declarație ce marchează un an de la evenimentele care au zguduit democrația americană și au șocat lumea.

Un an de la atacul adepților lui Donald Trump asupra Capitoliului. Fostul președinte a renunțat la discurs. Ce va spune Joe Biden în Congres
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    06 Ian 2022   •   13:42

Confirmarea vine de la Jen Psaki, secretarul de presă al Casei Albe.

Discursul lui Biden "va prezenta semnificația evenimentelor de la Capitoliu și răspunderea unică a președintelui Trump pentru haosul și măcelul pe care le-am văzut", a precizat secretarul de presă al Casei Albe.

Biden "va respinge ferm minciunile răspândite de fostul președinte pentru a în eroare poporul american și pe propriii săi susținători, precum și pentru a distrage atenția de la rolul său în ceea ce s-a întâmplat", a adăugat Psaki.

Joe Biden va vorbi din Sala Statuilor

"Președintele Biden s-a exprimat limpede în legătura cu amenințarea pe care fostul președinte o reprezintă la adresa democrației noastre", a indicat secretarul de presă al Casei Albe.

Președintele american - care îl menționează rareori pe predecesorul său - vorbește, joi după-amiază (după ora României), din Sala Statuilor, o secțiune a clădirii Congresului unde au intrat protestatarii pe 6 ianuarie.

Nancy Pelosi, șefa Camerei Reprezentanților, va prezida un moment de reculegere la prânz.

O comise a Camerei Reprezentanților - dominată de democrați - derulează în prezent o investigație a evenimentelor, în paralel cu anchetele polițienești și procesele individuale la adresa participanților la revoltă.

Comisia cercetează probe precum înregistrări ale convorbirilor telefonice, registre cu vizitatori și alte documente ale fostei administrații Trump, care ar putea face lumină asupra momentelor care au precedat atacul asupra Congresului.

Membrii Comisiei i-au convocat oficial la audieri pe membri ai anturajului lui Donald Trump.

Republicanii se țin, joi, departe de Congres

Cei mai mulți lideri republicani vor fi plecați, joi, din Washington.

Liderul minorității republicane din Senat, Mitch McConnell, participă la o ceremonie funerară a unui fost senator în Atlanta.

McConnell a spus, după revolta din 6 ianuarie, că Donald Trump este "moral și factual" răspunzător pentru ce s-a întâmplat atunci.

Trump a fost pus sub acuzare în Camera Reprezentanților pentru incitare la insurecție la începutul anului trecut, dar a fost achitat în Senat, unde democrații nu dispun de majoritatea calificată necesară finalizării cu succes a unui asemenea demers.

Comentatorii vieții politice americane notează că, în pofida asocierii sale cu momentul 6 ianuarie, Donald Trump păstrează, încă, un control strâns asupra Partidului Republican iar candidatura sa în 2024 la președinția SUA, deși neanunțată oficial, este previzibilă.

Insurecția de la Capitoliu, menită să împiedice recunoașterea rezultatului alegerilor prezidențiale

Pe 6 ianuarie 2021, suporterii lui Donald Trump au atacat sediul Congresului, întrunit pentru a certifica, în prezența vicepreședintelui de atunci, Mike Pence, rezultatele scrutinului prezidențial din 3 decembrie 2020, câștigat de Joe Biden

Imaginile cu membrii legislativului american ascunzându-se de protestatarii furioși în galeria Camerei Reprezentanților au făcut înconjurul lumii.

Cinci oameni au murit în timpul evenimentelor sau la scurt timp după acestea. 138 de polițiști au fost răniți. Patru ofițeri care au fost mobilizați atunci s-au sinucis în lunile următoare. 

Anchetatorii au arestat până în prezent peste 700 de suspecți în legătură cu revoltele.

Trump a ales să tacă la comemorarea a un an de la atacul asupra Congresului

La mitingul din fața Casei Albe care a precedat atacul, Donald Trump le-a spus participanților să mărșăluiască pașnic către Congres dar i-a îndemnat, totodată, "să lupte", pe fondul binecunoscutelor sale acuzații, neprobate, că alegerile au fost fraudate "în masă".

Joi, Trump plănuia să țină o conferință de presă de la reședința sa din Palm Beach, Florida, la concurență cu discursul lui Joe Biden. El a renunțat, după ce consilierii săi i-au spus că demersul va avea ecouri negative în presă.

Taylor Budowich, un purtător de cuvânt al lui Trump, a spus că nu este surprinzător faptul că Joe Biden va încerca "să dezbine națiunea", în tentativa de a deturna atenția electoratului de la "creșterea inflației și a infracționalității și de la închiderea școlilor din cauza pandemiei de COVID".

×
Subiecte în articol: Joe Biden Donald Trump Capitoliu atac
Parteneri
Tradiţii şi obiceiuri de Izvorul Tămăduirii
x close