Antena 3 CNN Externe Donald Trump, o nouă strategie pentru Afganistan

Donald Trump, o nouă strategie pentru Afganistan

Donald Trump, o nouă strategie pentru Afganistan
15 Iun 2017   •   07:35

Secretarul apărării american Jim Mattis a indicat miercuri în faţa Congresului că el speră să prezinte "în câteva săptămâni" preşedintelui Donald Trump o nouă strategie pentru Afganistan, care va rezolva problema eventualelor întăriri americane, relatează AFP.

Şefii militari americani în Afganistan şi în regiune solicită de mai multe luni trupe suplimentare de mai multe mii de oameni pentru forţele NATO.

Trump a delegat marţi Pentagonului misiunea de a stabili nivelul contingentului american, constituit pentru moment din circa 8.400 de militari.

Dar Mattis a insistat miercuri asupra faptului că fiecare decizie în domeniu ar urma să se înscrie într-o abordare care implică diferitele structuri ale guvernului american şi nu doar ministerul său.

"Voi decide angajamentele militare americane în coerenţă cu orientările strategice stabilite de comandantul suprem (Donald Trump) şi politica sa externă astfel cum a fost definită de secretarul de stat Rex Tillerson", a declarat Mattis în cursul audierii în faţa Comisiei pentru buget a Senatului.

"Strategia revizuită pentru Afganistan va fi prezentată preşedintelui pentru aprobare în cursul săptămânilor viitoare", a continuat el.

Talibanii sunt în ofensivă în Afganistan şi au revendicat o serie de atacuri sângeroase, în special împotriva bazelor şi poziţiilor militarilor afgani.

Ministrul apărării a subliniat miercuri după-amiază într-un comunicat că administraţia Trump "nu va lăsa Afganistanul să devină din nou un punct de plecare al atacurilor" împotriva SUA şi a aliaţilor lor.

Înfrângerea talibanilor şi a altor grupări extremiste implantate în ţară nu va fi posibilă decât dacă militarii americani aflaţi pe teren dispun de "sprijin şi de puterile de care au nevoie", a estimat el.

Armata americană a fost desfăşurată în Afganistan în urmă cu 16 ani, într-o ofensivă destinată să-i înlăture pe talibani de la putere, după atentatele din 11 septembrie 2001.

La apogeul prezenţei lor, SUA poziţionaseră în jur de 100.000 de soldaţi în această ţară. Aproape 2.400 de militari americani au căzut în cursul acestei operaţiuni, dintre care şapte de la începutul acestui an.

"Nu suntem pe cale de a câştiga. Vom corecta aceasta cât mai repede posibil", recunoscuse Mattis marţi.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Donald Trump Afganistan
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close