Donald Trump, ordin pentru administrația Obama. Cere anularea comenzii pentru un nou avion prezidențial

06 Dec 2016   •   19:55
Donald Trump, ordin pentru administrația Obama. Cere anularea comenzii pentru un nou avion prezidențial

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a cerut marţi Administraţiei care încă este condusă de Barack Obama să anuleze comanda pentru achiziţia unui nou avion prezidenţial Boeing 747, ce ar urma să devină Air Force One, întrucât costurile legate de cumpărarea acestui avion sunt exagerate, relatează agenţiile Reuters şi EFE. 

'Boeing construieşte un nou 747 Air Force One pentru viitorii preşedinţi, dar costurile sunt exagerate, de peste 4 miliarde de dolari. Anulaţi comanda !', a scris Trump pe Twitter. Vorbind apoi la o întâlnire cu presa la New York, el a calificat achiziţia acestui avion drept 'ridicol' de scumpă. 'Cred că Boeing întrece măsura (...) Vrem ca Boeing să facă mulţi bani, dar nici chiar aşa', a mai spus viitorul lider de la Casa Albă.

Ideea achiziţiei unui nou avion pentru preşedintele american, un Boeing 747-8, a fost evocată prima dată în ianuarie anul trecut. Forţele aeriene au estimat iniţial că va fi nevoie de un buget de circa 1,65 de miliarde de dolari pentru înlocuirea celor două avioane Boeing 747-200 folosite în prezent în deplasările oficiale de preşedintele şi vicepreşedintele SUA sau de alţi responsabili de rang înalt. Aceste două avioane au fost comandate pe vremea preşedintelui Ronald Reagan şi au fost livrate în anii '90. 

Costul foarte ridicat este determinat de faptul că, pe lângă preţul propriu-zis al avionului, acesta trebuie dotat şi cu numeroase echipamente speciale, unele pentru asigurarea securităţii. Aceste echipamente trebuie să-i permită preşedintelui să-şi exercite toate atribuţiile în timp ce se află la bordul Air Force One, inclusiv să declanşeze de acolo un atac nuclear. 

Sursă: Agerpres
x close