Antena 3 CNN Externe Donald Trump - președinte al SUA, unul dintre cele mai mari riscuri la nivel mondial

Donald Trump - președinte al SUA, unul dintre cele mai mari riscuri la nivel mondial

Donald Trump - președinte al SUA, unul dintre cele mai mari riscuri la nivel mondial
17 Mar 2016   •   12:23

Câștigarea președinției americane de către Donald Trump este cotată printre primii 10 factori de risc la nivel mondial, accederea miliardarului la Casa Albă putând perturba economia globală și spori riscurile politice și de securitate în SUA, conform unei evaluări a riscurilor globale, realizată de Economist Intelligence Unit (EIU), scrie Agerpres.

Cu toate acestea, analiștii EIU nu se așteaptă la o victorie a lui Trump în fața lui Hillary Clinton, pe care o consideră 'cel mai probabil contracandidat democrat' al magnatului.

Prezența lui Trump la Casa Albă este însă cotată ca fiind mai riscantă decât, de pildă, ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană sau o confruntare militară în Marea Chinei de Sud.

Intrarea în recesiune a Chinei sau o încetinire accentuată a creșterii sale economice, și intervențiile militare ale Rusiei în Ucraina și Siria care ar putea preceda un nou 'război rece' sunt, în opinia analiștilor EIU, evenimentele potențiale cu cel mai mare grad de periculozitate la nivel mondial.

'Până acum dl Trump a dat foarte puține detalii despre politicile sale, iar acestea tind să fie supuse unor revizuiri constante', arată evaluarea EIU, care ia în calcul impactul și probabilitatea de producere a evenimentelor.

Clasamentul EIU folosește o scală de la 1 la 25, accederea lui Donald Trump la Casa Albă fiind notată cu 12, același nivel de risc ca și 'amenințarea în creștere ca terorismul jihadist să destabilizeze economia globală'.

Donald Trump 'a fost extraordinar de ostil față de comerțul liber, în special față de NAFTA, și a calificat în mod repetat China drept un 'manipulator de monedă', scrie EIU, avertizând că limbajul puternic folosit de miliardar la adresa Mexicului și Chinei, în special, 'ar putea escalada rapid într-un război comercial'.

'Tendințele sale militariste față de Orientul Mijlociu și interdicția pentru toți musulmanii de a intra pe teritoriul SUA ar constitui un instrument puternic de recrutare pentru grupările jihadiste, crescând amenințarea acestora în regiune și dincolo de ea', adaugă EIU.

Deși criticii magnatului american au exprimat îngrijorări similare celor semnalate de analiștii EIU, acesta se apropie tot mai mult de nominalizarea din partea republicanilor pentru alegerile prezidențiale din noiembrie.

În eventualitatea câștigării președinției de către Trump, EIU prognozează o subminare a politicilor sale interne și externe. 'Ostilitatea înnăscută din interiorul conducerii republicane față de dl Trump, combinată cu inevitabila opoziție virulentă a democraților vor determina ca multe dintre politicile sale mai radicale să fie blocate în Congres', atenționează analiza EIU.

×
Subiecte în articol: Donald Trump SUA presedinte risc
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close