Antena 3 CNN Externe Donald Trump va suplimenta numărul militarilor din Afganistan

Donald Trump va suplimenta numărul militarilor din Afganistan

Donald Trump va suplimenta numărul militarilor din Afganistan
de S.T.    |    22 Aug 2017   •   08:55

Donald Trump a deschis luni uşa trimiterii suplimentare de soldaţi americani în Afganistan, accentuând în acelaşi timp presiunea asupra Pakistanului acuzat că este un refugiu pentru „agenţi ai haosului” şi vorbind despre un posibil dialog între Kabul şi talibani, comentează AFP.

Într-un discurs pe un ton solemn de aproximativ 20 de minute, preşedintele american nu a oferit nicio cifră sau scadenţă în timp, considerând că ar fi „contraproductiv”, dar a subliniat convingerea sa că o retragere rapidă din Afganistan ar crea un vid de care ar profita „teroriştii”, din Al-Qaida, ca şi din gruparea Stat Islamic (SI).

La 16 ani după atentatele de la 11 septembrie care au constrâns Statele Unite să lanseze o vastă ofensivă pentru răsturnarea guvernului taliban aflat la putere la Kabul, fragilul edificiu democratic afgan este ameninţat de o insurecţie destabilizatoare.

„Instinctul meu iniţial era de a ne retrage (...), dar deciziile sunt foarte diferite atunci când eşti în Biroul Oval”, a subliniat de la început preşedintele american într-un discurs foarte aşteptat, de la baza militară Fort Myer, la sud-vest de Washington.

Un oficial american cu rang înalt a făcut cunoscut cu Donald Trump a dat undă verde Pentagonului pentru a desfăşura suplimentar până la 3.900 de soldaţi.

Dacă majorarea nu este spectaculoasă (SUA aveau 100.000 la faţa locului în urmă cu şapte ani), ea marchează însă o inversare a tendinţei în raport cu ultimii ani.

În prezent, în Afganistan sunt desfăşuraţi aproape 8.400 de soldaţi americani în cadrul unei forţe internaţionale cu un efectiv total de 13.500 militari.
 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Donald Trump militari Afganistan
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close