Antena 3 CNN Externe Donald Trump vrea să denunțe acordul nuclear iranian

Donald Trump vrea să denunțe acordul nuclear iranian

Donald Trump vrea să denunțe acordul nuclear iranian
Sursa foto: Foto: Agerpres.ro
14 Oct 2017   •   08:54

Preşedintele american, Donald Trump, a anunţat vineri seară că nu poate confirma respectarea de către Iran a Acordului nuclear semnat cu marile puteri, dar nu a dispus retragerea Statelor Unite acum din Tratat, avertizând însă că acest lucru se poate produce "oricând".

"Nu putem şi nu vom putea certifica respectarea de către Iran a Acordului nuclear, nu putem tolera susţinerea în continuare de către Iran a terorismului, desfăşurarea activităţilor nucleare", a declarat Donald Trump.

Preşedintele SUA a anunţat că va sesiza Congresul şi se va consulta cu aliaţii pentru remedierea "lacunelor" Acordului nuclear din 2015, "astfel încât Iranul să nu poată ameninţa lumea cu arme nucleare".

"Tratatul trebuie modificat astfel încât să fie remediate lacunele care ar putea permite Iranului să fabrice rachete intercontinentale; de asemenea, sunt necesare măsuri suplimentare pentru restricţionarea activităţilor nucleare", a declarat Donald Trump, avertizând că Acordul cu Teheranul va fi evaluat în mod constant, iar Statele Unite "se vor putea retrage oricând".

Donald Trump a reiterat că el consideră Acordul atomic cu Iranul drept "unul dintre cele mai proaste tratate" semnate de Statele Unite, subliniind că Iranul a încălcat "de multe ori" termenii documentului.

Preşedintele SUA a acuzat Iranul că dezvoltă rachete, oferă susţinere organizaţiilor teroriste din Orientul Mijlociu şi nu permite inspecţii la unele instalaţii atomice. Liderul de la Casa Albă a dat asigurări că va bloca "toate tentativele Iranului de a fabrica arme nucleare". "Regimul fanatic" de la Teheran "nu respectă spiritul controversatului Acord nuclear", deşi beneficiază de atenuarea sancţiunilor.

"Noua strategie" a Statelor Unite în cazul Iranului se va axa pe contracararea "acţiunilor destabilizatoare" din Orientul Mijlociu şi a "activităţilor de susţinere a terorismului", pe "blocarea programului balistic" şi pe "sancţionarea Gardienilor Revoluţiei", a spus Donald Trump, acuzând regimul de la Teheran că oferă susţinere Administraţiei Bashar al-Assad în războiul civil din Siria.

Președintele american nu a denunțat în mod oficial acordul, dar a dat un termen de 60 de zile Congresului pentru a restabili sancțiunile ridicate după ridicarea acordului.

×
Subiecte în articol: Trump acord nuclear intalnire decizie
Parteneri
Cod galben de ploi, ninsoare şi vânt. Se strică vremea în toată ţara
x close