Antena 3 CNN Externe Donatorii internaţionali speră să strângă trei miliarde de dolari pentru reconstrucţia Fâşiei Gaza

Donatorii internaţionali speră să strângă trei miliarde de dolari pentru reconstrucţia Fâşiei Gaza

Donatorii internaţionali speră să strângă trei miliarde de dolari pentru reconstrucţia Fâşiei Gaza
Sursa foto: Fasia Gaza
02 Mar 2009   •   14:38

Aproape trei miliarde de dolari - atât speră să strângă donatorii internaţionali pentru reconstrucţia Fâşiei Gaza. Statele donatoare s-au reunit luni, în Egipt, pentru a oferi ajutoare pentru relansarea economiei Fâşiei Gaza. Întreaga zonă este o ruină la şase săptămâni după ofensiva israeliană care a devastat teritoriul palestinian.
Aproximativ 75 de delegaţii din lumea întreagă au sosit în staţiunea egipteană Sharm-el-Sheik. Printre ei se află preşedintele francez Nicolas Sarkozy, premierul italian Silvio Berlusconi, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon şi secretarul american de Stat, Hillary Clinton.
Donatorii speră să strânga cel puţin 2,8 miliarde de dolari pentru Fâşia Gaza pentru că situaţia din zonă este de-a dreptul disperată.
Ajutorul internaţional prevede alocarea, în următorii doi ani, a sumei de 1,3 de miliarde de dolari pentru reconstrucţie şi relansare economică şi 1,5 de miliarde de dolari pentru acoperirea deficitului bugetar al Autorităţii Palestiniene, jumătate din buget fiind oferit Fâşiei Gaza, unde controlul aparţine Hamas.
Ofensiva israeliană din Gaza s-a soldat cu moartea a peste 1.300 de persoane şi s-a încheiat în 18 ianuarie. Negocierile dintre Hamas şi Israel, mediate de Egipt, au eşuat, iar cele două părţi continuă să se atace.
Antena 3

×
Parteneri
Firea și Burduja sunt noii candidați la Primăria Capitalei
x close