Antena 3 CNN Externe Două doze ale vaccinului Pfizer, eficiente pentru evitarea formelor grave de COVID-19 până la 6 luni

Două doze ale vaccinului Pfizer, eficiente pentru evitarea formelor grave de COVID-19 până la 6 luni

Un nou studiu a demonstrat că două doze ale serului Pfizer sunt eficiente pentru evitarea formelor severe ale bolii, cauzate de toate tulpinile, până la șase luni de la administrare.

Două doze ale vaccinului Pfizer, eficiente pentru evitarea formelor grave de COVID-19 până la 6 luni
Sursa foto: Pixabay
de Cerasela Stafie    |    05 Oct 2021   •   13:15

Cercetarea a fost realizată de compania producătoare, alături de reţeaua de sănătate americană Kaiser Permanente. Au fost analizate datele medicale a 3,4 milioane de oameni din California de Sud.

Studiul a fost realizat în perioada 4 decembrie 2020 - 8 august 2021 și publicat, marți, în revista The Lancet. Acesta confirmă informațiile conform cărora eficacitatea serului scade în timp.

În prima lună de după imunizarea cu doza de rapel, eficiența serului împotriva riscului de infectare este de 88%. Ulterior, în a sașea lună de la inoculare, procentul ajunge la 47%.

În schimb, datele au arătat că eficiența împotriva formelor severe de boală rămâne de 90% până la șase luni de la vaccinare, chiar și în cazul infectării cu tulpina Delta.

The Lancet a sublinitat că aceste rezultate le confirmă pe cele estimate înainte de Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din Statele Unite (CDC) şi de Ministerul Sănătăţii din Israel.

”Studiul nostru confirmă că vaccinurile sunt un instrument central pentru controlarea epidemiei şi rămân extrem de eficace în prevenirea formelor severe şi a spitalizărilor, inclusiv împotriva variantei Delta sau a altor variante care suscită preocupare", a spus autorul studiului, Sara Tartof.

Cât de mult se reduce eficiența vaccinului în timp

”O analiză specifică a variantelor arată clar că vaccinul este eficace împotriva tuturor tipurilor de variante. Persoanele infectate cu COVID-19 care primiseră două doze de vaccin au fost infectate cel mai adesea din cauza unei diminuări a eficacităţii vaccinului în timp şi nu pentru că o variantă sau alta scapă protecţiei oferite de vaccin", a transmis vicepreşedinte şi director medical al grupului Pfizer, Luis Jodar.

Totuși, cercetătorii au menționat că, în cadrul studiului, nu au fost incluse și date cu privire la respectarea măsurilor de protecție, purtarea măștii și nici despre interacţiunile sociale sau despre ocupaţia persoanelor care au participat. Aceste lucruri ar putea avea influența probabilitatea de a contracta virusul.

Autorii cercetării au mai subliniat că rezultatele evidențiază importanța imunizării oamenilor, la nivel mondial. Totodată, e importantă monitorizarea scăderii eficienței serului în timp, pentru a putea hotărî administrarea unor doze de rapel categoriilor vulnerabile.

×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close