Antena 3 CNN Externe Douăzeci şi şase de membri ai mişcării Solidaritate Taksim, achitaţi de o instanţă din Istanbul

Douăzeci şi şase de membri ai mişcării Solidaritate Taksim, achitaţi de o instanţă din Istanbul

Douăzeci şi şase de membri ai mişcării Solidaritate Taksim, achitaţi de o instanţă din Istanbul
Sursa foto: Foto: abc.net.au
30 Apr 2015   •   00:16

Un tribunal din Istanbul a achitat, miercuri, 26 de membri ai mişcării Solidaritate Taksim, aflate la originea manifestaţiilor care au avut loc în iunie 2013 la Istanbul şi în alte oraşe din Turcia, relatează BBC.

Cei 26 de membri ai mişcării Solidaritate Taksim fuseseră acuzaţi de constituirea unei organizaţii criminale şi încălcarea ordinii publice şi riscau până la 30 de ani de închisoare.
   
"Am fost cu toţii achitaţi. Acesta a fost un proces absurd", şi-a exprimat mulţumirea pentru AFP Mucella Yapici, o membră a acestei mişcări.
   
Manifestaţiile din iunie 2013 au avut loc în urma mobilizării unor militanţi ecologişti care s-au opus distrugerii Parcului Gezi, aflat în apropiere de Piaţa Taksim din Istanbul.
   
Reprimarea violentă a manifestaţiei s-a transformat într-un protest general la adresa fostului premier turc Recep Tayyip Erdogan, acuzat de "autoritarism" şi că urmăreşte "islamizarea" Turciei. Peste 3,5 milioane de persoane au manifestat în sute de oraşe din Turcia în primele săptămâni din iunie 2013.
   
În urma protestelor, cel puţin opt persoane şi-au pierdut viaţa şi alte peste 8.000 au fost rănite.
 

×
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close