Antena 3 CNN Externe Dubai admite că prin porturile sale a trecut material nuclear

Dubai admite că prin porturile sale a trecut material nuclear

Dubai admite că prin porturile sale a trecut material nuclear
02 Iul 2010   •   20:51

 


Transporturi de material nuclear ilegal şi  pentru construirea armelor atomice au fost interceptate în Dubai şi alte porturi din Emiratele Arabe Unite, au admis autorităţile locale.

 

Oficialii au admis pentru prima dată că ţara este folosită  ca punct de tranzit pentru contrabanda cu bunuri ilegale sau bani.

Admiterea face parte din efortul de a limita comerţul illegal cu Iran. Săptămâna trecută, autorităţile au organizat zeci de raiduri la firmele din Dubai considerate de paravan pentru Garda Revoluţionară iraniană şi a îngheţat 41 de conturi bancare iraniene.

De asemenea, în cadrul unei întâlniri a Iniţiativei Globale de Combatere a Terorismului Nuclear, un oficial a dezvăluit  dimensiunea comerţului cu bunuri cu ?dublă utilizare? şi arme.

 

Hamad al-Kaabi, ambasador la AIEA, declara că noi legi privind comerţul nu material nuclear au dus la închiderea a zeci de companii locale şi internaţionale implicate în spălare de bani şi trafic cu material periculos.

Acesta arăta că forţele de securitate au interceptat numeroase transporturi cu marfă ce putea fi folosită la fabricarea armelor, precum foi de aluminiu specializat, titan, computere de mare viteză sau unele sophisticate

Titanul este o componentă cheie în rachetele cu rază lungă de acţiune. Exportul de titan şi aluminiu specializat către Iran este interzis, conform sancţiunilor ONU.

 

Luna trecută, Consiliul de Securitate al ONU a impus un nou set de sancţiuni contra Iranului, îndreptat contra armelor convenţionale şi sistemelor de rachetă, dar şi companiilor afiliate Gărzii Revoluţionare.

 

 

Antena3.ro

 

×
Subiecte în articol: contrabanda Dubai sanctiuni onu
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close