Antena 3 CNN Externe Dubai inaugurează primul metrou din Golf şi cea mai mare staţie subterană din lume (VIDEO)

Dubai inaugurează primul metrou din Golf şi cea mai mare staţie subterană din lume (VIDEO)

Dubai inaugurează primul metrou din Golf şi cea mai mare staţie subterană din lume (VIDEO)
10 Sep 2009   •   15:04

Cel mai lung tren fără conductor din lume şi cea mai mare staţie subterană. Dubai a dorit încă o dată să bată cât mai multe recorduri mondiale, prin inaugurarea fastuoasă a metroului său, o premieră în Golf, informează AFP.

Metroul a fost inaugurat miercuri, la o dată simbolică, 09.09.09, atunci când un ceas uriaş a marcat ora locală 09:09 PM, într-unul dintre cele mai mari centre comerciale din Dubai.

În aplauzele audienţei, şeicul Mohammad ben Rached Al-Maktoum, suveranul şi premierul Emiratelor Arabe Unite, a utilizat un tichet plastifiat şi personalizat, care i-a fost oferit pe un platou de argint pentru a ocupa un loc la bordul primului vagon al trenului.

Autorităţile din Dubai au exercitat presiuni asupra muncitorilor care au lucrat ?la foc continuu?, pentru ca cele 29 de staţii ale metroului, cu o lungime totală de 52 de kilometri, să fie inaugurate la timp. Însă, la momentul festivităţilor au fost deschise doar 10 dintre ele, urmând ca celelate să fie inaugurate pe rând până la finele lui 2010.

?Este un vis care a devenit realitate?, a spus, surâzând, şeicul Mohammad, după ce s-a instalat într-unul dintre luxoasele vagoane, care l-a dus până la aeroport.

?Pentru mine, inaugurarea metroului este un eveniment special. Se aseamănă cu decolarea primului avion al Emiratelor?, a meniţonat el.

Întrebat despre criza financiară care a afectat grav Dubaiul, şeicul a răspuns: ?Proiectele mari nu vor avea de suferit?.



În staţia al-Ittihad, din centrul oraşului, cea mai mare staţie subterană din lume, şeicul a plasat ?un mesaj secret? destinat generaţiilor viitoare din Emirate, mesaj care va fi deschis doar peste 37 de ani.

Dubaiul, care se laudă cu cel mai înalt bloc turn din lume, insule artificiale şi cele mai mari mall-uri din Orientul Mijlociu, a dorit să construiască, de asemenea, cel mai lung tren fără conductor din lume.

Emiratele, capitala mondială a luxului, şi-au dorit o un metrou cu vagoane de primă clasă, precum şi altele rezervate femeilor şi copiilor, dar şi staţii cu magazine de lux.

Însă staţiile sunt colorate cu alb-negrul unui trecut nu foarte îndepărtat, cetăţenii din Emirate având parte, până nu de mult, de condiţii dure de viaţă, pescuitul fiind, iniţial, principala sursă de venit.



Costul iniţial al metroului, a cărui construcţie a luat startul în 2005, a fost de 4.4 miliarde de dolari, dar aproape s-a dublat între timp ajungând la 7.6 miliarde. Reţeaua de trenuri automatizate de lux a fost realizată de către Mitsubishi Heavy Industries, un consorţiu japonez.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Dubai record mondial
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close