Antena 3 CNN Externe Duma de Stat examinează la 21 martie un proiect de lege privind includerea unui teritoriu străin

Duma de Stat examinează la 21 martie un proiect de lege privind includerea unui teritoriu străin

Duma de Stat examinează la 21 martie un proiect de lege privind includerea unui teritoriu străin
11 Mar 2014   •   15:28

Deputaţii ruşi vor examina la 21 martie un proiect de lege care permite includerea de noi teritorii în componenţa Federaţiei Ruse, în baza unei solicitări în acest sens şi în cazul în care în statul străin de care aparţine acest teritoriu nu există un Guvern suveran eficient, informează AFP.
   
Textul va fi dezbătut în Duma de Stat la cinci zile după referendmul care va fi organizat duminică în Crimeea, au declarat reprezentanţi ai Camerei inferioare a Parlamentului rus.
   
Locuitorii din acest teritoriu ucrainean aflat practic sub controlul forţelor ruse după înlocuirea puterii de la Kiev cu opoziţia prooccidentală, în februarie, urmează să se pronunţe duminică în legătură cu intrarea în componenţa Rusiei, un drept apărat de preşedintele Vladimir Putin, care nu ia în seamă protestele şi ameninţările Occidentului.

Până în prezent, legea rusă permitea intrarea unui teritoriu străin în componenţa Federaţiei Ruse, în urma semnării unui acord între statul rus şi un stat străin, care putea reprezenta fie teritoriul, fie un stat independent, fie statul căruia îi aparţine teritoriul.
   
Legea excludea, în consecinţă, alipirea Crimeei la Rusia, în condiţiile în care noua putere de la Kiev îşi apără suveranitatea asupra peninsulei, iar, în schimb, Moscova nu recunoaşte legitimitatea noilor autorităţi ucrainene.
   
Amendamentul propus spre dezbatere în Dumă are însă în vedere modificarea legii, astfel încât să nu mai fie nevoie de acordul între state în vederea acceptării unui teritoriu în componenţa Federaţiei Ruse. Potrivit proiectului de lege, acest mecanism va fi utilizat în cazul în care în statul străin de care aparţine acest teritoriu nu există un guvern suveran eficient, care să susţină şi să respecte drepturile şi libertăţile cetăţenilor, scrie agenţia Ria Novosti.

×
Subiecte în articol: Duma de Stat Rusia Crimeea
Parteneri
51% dintre românii care voiau să lucreze în armată au fost respinş
x close