"Dumnezeu i-a chemat în casa Sa". Obama, mesaj emoţionant către familiile victimelor tragediei de la Newtown

de A.M.P    |    17 Dec 2012   •   09:05
"Dumnezeu i-a chemat în casa Sa". Obama, mesaj emoţionant către familiile victimelor tragediei de la Newtown Foto: Agerpres/AP

Preşedintele american Barack Obama a promis duminică să facă tot ceea ce îi stă în putere pentru a împiedica tragedii ca "violenţele de nedescris" soldate cu 26 de morţi la Newtown, în statul Connecticut (nord-est), informează AFP.
   
În cadrul unei ceremonii ecumenice organizate în memoria celor 20 de copii ucişi vineri în şcoala în care învăţau, Obama a îndemnat ca "ţara să devină demnă" de memoria lor, după ce le-a spus rudelor şi familiilor victimelor că le transmite "dragostea şi rugăciunile" Statelor Unite.
   
În acest discurs, susţinut într-o sală a liceului din Newtown, pe a cărui scenă au vorbit, anterior, reprezentanţi ai unor mari religii monoteiste, Obama şi-a îndemnat compatrioţii, pe un ton emoţionat dar ferm, să se întrebe dacă "fac suficient pentru a îşi proteja copiii".
   
"Am reflectat la acest lucru în ultimele zile, iar dacă suntem oneşti cu noi răspunsul este nu", a adăugat preşedintele, notând că efectuează, la Newtown, a patra vizită la scena unui atac armat de când a preluat puterea, în urmă cu aproape patru ani.
   
"Nu mai putem să tolerăm acest lucru. Aceste tragedii trebuie să înceteze. Iar pentru a le pune capăt sunt necesare schimbări", a declarat Obama. "Putem face mai mult de atât. Dacă există doar o măsură pe care o putem adopta pentru a salva un copil, un părinte (...), atunci avem obligaţia să încercăm", a subliniat el.
   
"În săptămânile viitoare, voi profita de toate puterile pe care mi le oferă funcţia pentru a discuta cu concetăţeni, forţe de ordine, profesionişti în psihiatrie, inclusiv părinţi şi profesori, pentru a acţiona în vederea evitării altor tragedii ca aceasta", a promis preşedintele, fără să ofere detalii suplimentare.
   
"Ce altă opţiune avem? Nu putem accepta ca asemenea evenimente să devină rutină. Suntem pregătiţi să spunem că suntem neputincioşi în faţa unor asemenea carnagii? Că situaţia politică este prea dificilă", s-a mai întrebat preşedintele.
   
El se referea astfel la dezbaterea asupra controlului circulaţiei armelor în Statele Unite, la care un număr de aleşi au renunţat, din cauza unor riscuri electorale induse într-o ţară în care dreptul de a se înarma este înscris în Constituţie şi apărat dur de către grupuri de presiune.
   
"Suntem, oare, pregătiţi să spunem că o asemenea violenţă care se abate asupra copiilor noştri de atât timp este, într-un fel sau altul, preţul libertăţii", a întrebat Obama, îndemnat începând de vineri să acţioneze în favoarea controlului armelor, fie de către lideri politici ca primarul New York-ului Michael Bloomberg, fie de către editorialişti de stânga sau moderaţi.
   
Aceştia din urmă au notat că Obama, înainte să obţină al doilea mandat de patru ani la Casa Albă, la 6 noiembrie, a dat dovadă de o mare timiditate în privinţa problemei armelor, în pofida promisiunii că va acţiona împreună cu Congresul în vederea unor măsuri "de bun simţ".
   
Obama şi-a încheiat discursul citând din Evanghelia după Marcu. "Lăsaţi copiii să vină la Mine şi nu-i opriţi, căci a unora ca aceştia este împărăţia lui Dumnezeu", a spus el.
   
Într-o tăcere marcată de suspine ale rudelor victimelor, el a spus, unul câte unul, numele elevilor ucişi vineri prin împuşcare de către un atacator care, ulterior, s-a sinucis.
   
"Dumnezeu i-a chemat în casa Sa. Noi, cei care rămânem, să încercăm să găsim forţa de a continua şi de a ne face ţara demnă de memoria lor", a conchis preşedintele american.

x close