Antena 3 CNN Externe După 33 de ani de putere, preşedintele Yemenului renunţă la conducerea ţării. Oamenii au protestat vreme de 1 an

După 33 de ani de putere, preşedintele Yemenului renunţă la conducerea ţării. Oamenii au protestat vreme de 1 an

După 33 de ani de putere, preşedintele Yemenului renunţă la conducerea ţării. Oamenii au protestat vreme de 1 an
de O.P.    |    23 Ian 2012   •   06:15

Preşedintele Yemenului renunţă, în sfârşit, la putere după 33 de ani. Ali Abdallah Saleh a părăsit ţara, după mai bine de un an de manifestaţii de protest care au continuat în pofida represiunii soldate cu sute de victime. Înainte de a pleca, preşedintele şi-a cerut iertare pentru toate greşelile din timpul guvernării sale. Manifestanţii nu au fost deloc impresionaţi.

Preşedintele Saleh şi-a predat toate atribuţiile vicepreşedintelui, care va guverna până la alegerea unui nou şef al statului, la 21 februarie. Saleh a plecat în Oman, de unde va merge în Statele Unite pentru tratament medical. Dar mai întâi, el s-a adresat naţiunii pentru ultima dată, la televiziune.

Dar cetăţenii nu sunt dispuşi să-l ierte atât de uşor pe fostul preşedinte, pe care-l acuză că a ordonat forţelor de securitate să tragă în manifestanţii care-i cereau demisia. Discursul final a scos din nou lumea în stradă, mai ales că Saleh n-a acceptat să se retragă decât după ce i s-a promis imunitate în faţa justiţiei.

Departamentul de Stat american a precizat că a acceptat ca Saleh să vină în Statele Unite doar pentru tratament medical. În vârstă de 69 de ani, preşedintele a fost rănit, în iunie, într-un atentat şi a mai fost tratat, câteva luni, în Arabia Saudită.




×
Subiecte în articol: proteste
Parteneri
Urgie la Vâlcăneşti, în Prahova. Oamenii, blocaţi în case!
x close