Antena 3 Externe După BREXIT, spaniolii votează dacă vor avea sau nu un ”Breyxit”

După BREXIT, spaniolii votează dacă vor avea sau nu un ”Breyxit”

de M.Z.    |    26 Iun 2016   •   10:17
După BREXIT, spaniolii votează dacă vor avea sau nu un ”Breyxit”
Sursa foto: Foto: Agerpres

Spaniolii sunt chemaţi duminică la urne, imediat după Brexitul în Marea Britanie, pentru a decide dacă dreapta va rămâne la putere sau se va produce o schimbare, aşa cum solicită partidul antiausteritate Podemos, care se bucură o popularitate în creştere, potrivit AFP, informează agerpres.ro.

Un număr de 36 de milioane de alegători sunt aşteptaţi la secţiile de votare de la 09:00 la 20:00 (ora locală; de la 07:00 la 18:00 GMT) pentru noile alegeri legislative, după numai şase luni de la un scrutin desfăşurat în 20 decembrie.

Primele rezultate oficiale sunt aşteptate în jurul orei 22:30. 

În decembrie, spaniolii se pronunţaseră deja pentru o schimbare, sancţionând cele două mari partide care dau tonul pe scena politică a ţării de peste 30 de ani. 

Partidul Popular, al premierului guvernului conservator Mariano Rajoy, a pierdut majoritatea absolută, obţinând 28,7% din sufragii, chiar dacă a ajuns primul la linia de sosire. El este în continuare favorit pentru aceste alegeri. 

Partidul Socialist înregistrase cel mai slab rezultat din istoria sa, clasându-se pe poziţia a doua. A trebuit să cedeze locuri în parlament pentru două formaţiuni: Podemos şi Ciudadanos, de orientare liberală. 

În ultimele şase luni, tinerii deputaţi veniţi în parlament au impus un suflu nou şi nimeni nu a dorit să învestească un nou guvern al lui Mariano Rajoy, a cărui formaţiune a fost implicată în numeroase scandaluri de corupţie. 

Nici partidele adversare ale stângii - socialiştii şi Podemos - nu au reuşit să se înţeleagă pentru a încheia o alianţă care ar fi putut, cu sprijinul micilor partide regionale, naţionaliste şi separatiste, să formeze un alt guvern. 

A patra economie a zonei euro este deci condusă de un guvern care nu poate să rezolve decât probleme curente şi nu are dreptul să angajeze nicio cheltuială sau reformă. 

Regele Felipe al VI-lea a trebuit să convoace noi alegeri. 

Unii alegători, dezamăgiţi de disputele dintre partide, ar putea să nu se mai ducă la urne, în timp ce pentru unii vacanţa a început deja. 

Dacă mulţi vor prefera plaja în locul cabinelor de vot, Partidul Popular ar putea ieşi întărit pentru că în Spania absenteiştii sunt mai degrabă de stânga, potrivit institutelor de sondare. 

Campania opune în special conservatorilor coaliţia Unidos Podemos, formată din Podemos şi partidul Izquierda Unida (stânga unită, ecologisto-comunistă), duel din care, de fapt, este îndepărtat Partidul Socialist. 

Mariano Rajoy (61 de ani), la putere din 2011, i-a invitat pe alegătorii "moderaţi" să i se alăture pentru a bara calea "extremiştilor, populiştilor şi radicalilor" din Podemos. 

"Nu este cel mai bun moment pentru experimente", declarase el vineri, după anunţarea Brexit-ului. Rajoy şi-a concentrat campania pe necesitatea continuării reformelor, care ar păstra - potrivit lui - creşterea economică regăsită. 

Din 2011, conservatorii au adoptat o reformă ultraliberală a Codului muncii şi au impus ţării o cură de austeritate draconică, dorită de Comisia Europeană şi care reduce ajutoarele pentru persoanele defavorizate. 

Creşterea a atins 3,2% din PIB în 2015. Dar dacă şomajul a scăzut cu adevărat, el este totuşi de 21%. Inegalităţile sociale au crescut şi 22% dintre spanioli sunt ameninţaţi de sărăcie. 

Podemos, de aceeaşi factură cu Syriza din Grecia, şi-a asumat de la crearea sa în 2014 rolul de purtător de cuvânt al celor care nu se mai simt reprezentaţi de o clasă politică estimată ca fiind prea coruptă sau îndepărtată de necazurile oamenilor. 

Potrivit sondajelor, Unidos Podemos are şanse de a trece de pe locul al treilea pe al doilea, imediat după dreapta, depăşind Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE), confruntat cu o criză de identitate. 

Pe reţelele de socializare, susţinătorii acestora pledau sâmbătă seara pentru "Breyxit', referindu-se la cel de-al doilea nume de familie al lui Mariano Rajoy, Brey. 

×
Subiecte în articol: Spania referendum Brexit
Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal
Parteneri
x close