Antena 3 CNN Externe După ceremonia de învestire, Barack Obama a participat la zece baluri oficiale (VIDEO)

După ceremonia de învestire, Barack Obama a participat la zece baluri oficiale (VIDEO)

După ceremonia de învestire, Barack Obama a participat la zece baluri oficiale (VIDEO)
Sursa foto: Barack si Michelle Obama
21 Ian 2009   •   09:04

Statele Unite au intrat, marţi, într-o nouă etapă istorică odată cu învestirea lui Barack Obama, cel de-al 44-lea preşedinte al ţării, dar primul de origine afro-americană.
În discursul inaugural, ovaţionat de două milioane de oameni, Obama i-a chemat pe americani la unitate şi la simţ de răspundere. Apoi, el şi soţia sa, Michelle, au început un adevărat maraton al balurilor.
Pe agenda cuplului prezidenţial s-au aflat zece baluri. Peste tot, Obama şi soţia sa au fost rugaţi să deschidă seria dansurilor, în aplauzele asistenţei.
Barack Obama a depus jurmântul în faţa a peste două milioane de oameni. Probabil din cauza emoţiei, preşedintele Curţii Supreme a încurcat câteva cuvinte din formula jurământului prin care Obama s-a instalat la conducerea celei mai mari puteri mondiale.
Eu, Barack Hussein Obama, jur solemn
Eu, Barack Hussein Obama, jur solemn
Să îndeplinesc funcţia de preşedinte al Statelor Unite... cu fidelitate
Să îndeplinesc...
Să îndeplinesc cu fidelitate funcţia de preşedinte al Statelor Unite
Să îndeplinesc funcţia de preşedinte al Statelor Unite cu fidelitate
Şi, în măsura mijloacelor mele,
Şi, în măsura mijloacelor mele,
Să păzesc, să protejez şi să apăr Constituţia Statelor Unite.
Să păzesc, să protejez şi să apăr Constituţia Statelor Unite.
Aşa să te ajute Dumnezeu!
Aşa să mă ajute Dumnezeu!
Fiicele lui Obama au fost primele care l-au felicitat după jurământ. A urmat apoi primul mare discurs al noului preşedinte, care nu a ocolit provocările cu care se confruntă ţara.
"Vremea încremenirii, a apărării intereselor înguste şi a amânării hotărârilor neplăcute - acea vreme, cu siguranţă, a trecut. De astăzi, trebuie să ne ridicăm, să ne scuturăm de praf şi să revenim la muncă pentru reclădirea Americii", a afirmat Obama.
Discursul a fost adresat întregii lumi. Obama a promis că Statele Unite îşi vor ocupa pe deplin locul ce le revine în comunitatea internaţională.
"Tuturor celorlalte popoare şi guverne care ne urmăresc astăzi, din cele mai măreţe capitale până în micul sat unde s-a născut tatăl meu, le spunem că America este prietena fiecărei naţiuni şi a tututor bărbaţilor, femeilor şi copiilor care-şi doresc un viitor de pace şi demnitate, şi că suntem din nou gata să conducem", a mai spus Obama.
După ce i-a condus pe soţii Bush la elicopterul care i-a dus spre Texas, cuplul prezidenţial a străbătut drumul spre Casa Albă - în parte pe jos, în ovaţiile mulţimii.
A urmat partea cea mai spectaculoasă a festivităţilor - parada la care au luat parte zeci de fanfare şi diferite grupuri din întreaga ţară.
Seara, în ciuda oboselii, preşedintele şi soţia sa au participat la nu mai puţin de zece baluri oficiale, în diferite locaţii din oraş.

Antena 3

×
Subiecte în articol: Barack Obama
Parteneri
Surpriză în ultimul sondaj pentru Primăria Bucureşti!
x close