Antena 3 CNN Externe După Finlanda, Suedia vrea și ea în NATO: partidul de guvernământ și-a anunțat susținerea

După Finlanda, Suedia vrea și ea în NATO: partidul de guvernământ și-a anunțat susținerea

Social-democrații, partidul de guvernământ din Suedia, erau pregătiți duminică să se pronunțe în favoarea aderării țării la NATO, deschizând calea pentru o cerere imediat după și abandonând decenii de nealiniere militară, în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

După Finlanda, Suedia vrea și ea în NATO: partidul de guvernământ și-a anunțat susținerea
Sursa foto: Twitter/ Rappler
de Cerasela Stafie    |    15 Mai 2022   •   17:09

Social-democrații premierului suedez Magdalena Andersson au ținut dezbateri interne în ultima săptămână cu privire la eliminarea unei opoziții de lungă durată față de aderarea la NATO.

Având în vedere că liderii partidului urmează să decidă duminică și se așteaptă să renunțe la opoziție, sprijinul pentru aderarea la alianță ar avea o majoritate largă în parlamenul suedez, unde o mare parte a opoziției era deja în favoarea acestei mutări, scrie Reuters.

Cererea oficială ar putea să vină în curând.

Trăind în pace din vremea războaielor napoleoniene, Suedia a fost mai reticentă în a renunța la nealinierea militară decât Finlanda, care a luptat cu un conflict sângeros cu Uniunea Sovietică în secolul al XX-lea.

Aderarea la NATO era o perspectivă îndepărtată în urmă cu doar câteva luni, dar atacul Rusiei asupra Ucrainei a determinat atât Suedia, cât și Finlanda să-și regândească nevoile de securitate și să caute siguranța într-o alianță de care s-au separat în timpul lungului Război Rece.

Războiul din Ucraina, pe care Moscova o numește o ”operațiune militară specială” și care a ucis deja mii de oameni și a strămutat milioane, a spulberat politicile de securitate de lungă durată și a alimentat un val de sprijin public pentru aderarea la NATO în ambele țări.

În Finlanda, președintele Sauli Niinisto a confirmat duminică intențiile țării de a aplica, spunând că regiunea va beneficia.

”Avem securitate și o extindem și prin regiunea Mării Baltice și întreaga alianță”, a subliniat acesta.

×
Parteneri
Vremea de Paște și 1 mai. ANM anunță când se încălzește
x close