Antena 3 CNN Externe După modelul Breivik, un cercetător voia să detoneze 4 tone explozibil la Parlament

După modelul Breivik, un cercetător voia să detoneze 4 tone explozibil la Parlament

După modelul Breivik, un cercetător voia să detoneze 4 tone explozibil la Parlament
Sursa foto: Foto: polska.newsweek.pl
de M.Z.    |    21 Noi 2012   •   07:59

Serviciile de securitate din Polonia au arestat un bărbat care plănuia un atentat terorist asemănător cu masacrul săvârşit de Anders Breivik în Norvegia. El intenţiona să detoneze patru tone de exploziv pentru a arunca în aer clădirea Parlamentului polonez, în care s-ar fi aflat şi preşedintele şi guvernul ţării.

Bărbatul arestat, desemnat doar cu numele de Brunon K., urmărea, pur şi simplu, să decapiteze conducerea politică a ţării. Un automobil-capcană înţesat cu exploziv ar fi fost detonat în ziua votării bugetului, la care asistă, de regulă, preşedintele republicii şi guvernul.

Planul atentatului a fost descoperit tocmai mergând pe urmele legăturilor lui Breivik cu Polonia, ţară de unde teroristul norvegian a cumpărat unele componente ale bombei sale. Brunon K. a adunat şi el o mare cantitate de asemenea materiale şi chiar a efectuat teste cu explozivi, pe care le-a şi filmat.

Potrivit procurorilor, Brunon K. îşi justifică intenţiile criminale prin motivaţii xenofobe şi antisemite. El susţine că Polonia este condusă de "străini" şi nu de "polonezi adevăraţi". Individul, profesor la Universitatea Agricolă din Cracovia, nu este, totuşi, asociat cu vreo grupare extremistă.

O vecină a suspectului îşi aminteşte că acesta era pasionat, din copilărie, de explozivi şi chiar şi-a pierdut câteva degete într-o explozie accidentală. Doi complici ai săi au fost, şi ei, arestaţi.




×
Subiecte în articol: Anders Breivik Polonia
Parteneri
Perioada care se va lua în calcul la pensie. Anunțul ministrului Muncii
x close