Antena 3 CNN Externe Donald Trump a reușit, printr-un mesaj postat pe Twitter, să îi facă pe parlamentarii republicani să renunțe la o lege

Donald Trump a reușit, printr-un mesaj postat pe Twitter, să îi facă pe parlamentarii republicani să renunțe la o lege

Donald Trump a reușit, printr-un mesaj postat pe Twitter, să îi facă pe parlamentarii republicani să renunțe la o lege
de S.T.    |    04 Ian 2017   •   13:04

Parlamentarii republicani au renunţat marţi să reducă puterile organismului independent însărcinat să ancheteze încălcările etice ale aleşilor, reformă care fusese criticată de preşedintele ales Donald Trump, relatează AFP.

Polemica nu a durat decât câteva ore, dar ilustrează modul în care succesorul lui Barack Obama - care şi-a desfăşurat campania ca un candidat populist hotărât să dinamiteze uzanţele politice - înţelege să-şi păstreze independenţa în faţa partenerilor săi republicani din Congres.

Grupul majoritar din Camera Reprezentanţilor adoptase luni seara o schimbare contestată a regulamentului interior pe care fiecare cameră era invitată să o adopte marţi în cursul primei sale reuniuni după vacanţă.

Biroul de etică parlamentară (Office of Congressional Ethics), creat în 2008 după scandaluri de corupţie, urma să fie numit din nou şi trecut în subordinea parlamentarilor, care ar fi obţinut puterea de a pune capăt anchetelor sale. El nu ar mai fi avut dreptul de a comunica. Unii aleşi se plângeau că Biroul, în timp ce îi ancheta, nu ar fi respectat prezumţia de nevinovăţie.

Unele asociaţii pentru transparenţa în politică şi aleşii democraţi au denunţat imediat gestul, dar se pare că Donald Trump a fost cel care a dat lovitura de graţie acestei decizii marţi dimineaţa.

„Cu tot ceea ce are Congresul de făcut, trebuia într-adevăr să facă din slăbirea organismului de etică independent, oricât de nedrept ar fi, primul lor act şi prima prioritate?”, a scris fostul candidat populist pe Twitter. „Concentraţi-vă pe reforma fiscală, sănătate şi toate celelalte lucruri mult mai importante!”, a continuat el.


În faţa extinderii controversei, şefii republicani - care se opuseseră în van grupului lor cu privire la interesul reformei - au propus după câteva ore abandonarea schimbărilor, ceea ce aleşii lor au acceptat de această dată în unanimitate, potrivit unui consilier.
 

 

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close