Antena 3 CNN Externe "E o ameninţare pentru sănătatea publică". Suprafeţele cultivate cu opiu au atins un nivel record în Afganistan

"E o ameninţare pentru sănătatea publică". Suprafeţele cultivate cu opiu au atins un nivel record în Afganistan

"E o ameninţare pentru sănătatea publică". Suprafeţele cultivate cu opiu au atins un nivel record în Afganistan
Sursa foto: Foto: AFP
de S.T.    |    13 Noi 2013   •   09:26

Suprafeţele cultivate cu opiu au atins un nivel record în Afganistan în 2013, care s-ar putea explica prin intenţia producătorilor de a se pune la adăpost de o eventuală destabilizare a ţării după retragerea NATO, la sfârşitul lui 2014.

Potrivit unui raport ONU publicat miercuri şi citat de MTI, întinderea suprafeţelor cultivate cu opiu a trecut de la 154.000 de hectare în 2012 la 209.000 în 2013 (plus 36%), depăşind recordul precedent stabilit în 2007.
   
Consecinţa directă a fost aceea că producţia de opiu, din care se extrage în special heroina, a atins 5.500 de tone în 2013 (plus 49% în raport cu 2012), adaugă documentul, redactat în comun de serviciile ONU şi administraţia afgană.
   
Acest raport subliniază că producţia de opiu ar putea fi superioară, fără "condiţii meteorologice nefavorabile, în special în regiunile din sud şi vest", o zonă cu mari suprafeţe de opiu.
   
Potrivit UNODC, cultivatorii ar putea să-şi fi crescut producţia de opiu "pentru a-şi păstra averile în perspectiva unui viitor nesigur care ar putea rezulta din retragerea trupelor internaţionale anul viitor", scrie Mediafax.
   
Creşterea suprafeţelor cultivate şi producţia "constituie o ameninţare pentru sănătatea publică, stabilitatea şi dezvoltarea Afganistanului", a comentat directorul agenţiei ONU, Iuri Fedotov, într-un comunicat.

×
Subiecte în articol: Afganistan raport ONU heroina droguri
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close