Antena 3 CNN Externe O echipă medicală din Republica Moldova, formată din 22 de medici și 10 paramedici, vine să ajute România

O echipă medicală din Republica Moldova, formată din 22 de medici și 10 paramedici, vine să ajute România

Republica Moldova a trimis în România o echipă medicală formată din 22 de medici și 10 paramedici. Specialiștii vor da o mână de ajutor în spitalele copleșite de pacienți COVID-19.

O echipă medicală din Republica Moldova, formată din 22 de medici și 10 paramedici, vine să ajute România
Sursa foto: Facebook/Natalia Gavrilița
de Cerasela Stafie    |    18 Oct 2021   •   13:44

Guvernul de peste Prut vine în ajutorul României, prin delegarea unei echipe formate din 32 de cadre medicale. Personalul medical a pornit spre Iași, luni, 18 octombrie. 

Misiunea acestora se va derula pe o perioadă de zece zile. Dintre aceștia, 11 medici și 11 asistenți/asistente medicale sunt de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, Institutul de Medicină Urgentă și de la spitalele raionale Glodeni, Dondușeni și Stefan Vodă.

Li se adaugă două echipe de paramedici SMURD de la subdiviziunile Chișinău și Bălți ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Totodată, spre țara noastră au pornit și trei autospeciale din Chișinău, Bălți și Ungheni.

"Înţelegem că este necesar de a ne uni forţele pentru că mai mult ca oricând personalul medical şi sistemul sanitar al României au nevoie de ajutor. Solidaritatea şi responsabilitatea sunt cruciale în aceste momente, reprezentând principiile pe care se bazează Uniunea Europeană", a declarat Natalia Gavriliţa, premierul  Republicii Moldova, în cadrul ceremoniei de detaşare, potrivit Publika.md.

”România a ajuns vineri pe primul loc în lume la numărul de decese zilnice de COVID, raportate la populația ţării, duminică ajungând și la un număr-record de pacienți spitalizați în secțiile de terapie intensivă (1.750 persoane). Spitalele sunt depășite de numărul de pacienţi care au COVID, majoritatea acestora nefiind vaccinați,” a amintit ea, pe Facebook.

"Faptul că Dumneavoastră demonstraţi solidaritate şi daţi dovadă de empatie faţă de noi, cei din România, demonstrează o dată-n plus că sângele apă nu se face. Să vă întoarceţi sănătoşi din România şi vă asigur că şi România a fost, este şi va fi întotdeauna alături de Dumneavoastră", a declarat ambasadorul Româniai la Chişinău, Daniel Ioniţă. 

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență de la București, a anunțat că echipa trimisă de Guvernul de la Chișinău va activa la Spitalul modular Lețcani din Iași. De asemenea, acesta a precizat că propunerea de ajutor a venit din partea Republicii Moldova.

Vecinii noștri ne întorc, astfel, gestul de susținere. De la începutul pandemiei, România a trimis peste Prut 500 de mii de doze de vaccin și 20 de camioane de echipamente medicale și de protecție. De asemenea, anul trecut, o echipă de medici români a fost trimisă în ajutorul sistemului medical din țara vecină.
 

×
Subiecte în articol: sistemul medical ajutor echipa medicala
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close