Antena 3 CNN Externe Câteva dintre fetele din echipa de robotică a Afganistanului au reușit să ajungă în Qatar

Câteva dintre fetele din echipa de robotică a Afganistanului au reușit să ajungă în Qatar

Afganistanul are o echipă de robotică, compusă exclusiv din fete, cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani. După ce talibanii au preluat puterea, viețile lor au ajuns să fie puse în pericol, cu atât mai mult cu cât se știe despre fete că au legături cu lumea occidentală, participând în trecut la diverse competiții internaționale.

Câteva dintre fetele din echipa de robotică a Afganistanului au reușit să ajungă în Qatar
Sursa foto: Facebook/Nishat Salsabil Rob
de Alexandra Ionescu    |    19 Aug 2021   •   14:40

Fetele din echipa de robotică ajunseseră, în ultimii ani, un simbol al noului Afganistan – o țară în care femeile luptau pentru libertatea lor și pentru visurile lor.

Pasionate de inginerie și robotică, adolescentele au câștigat mai multe premii la concursurile internaționale la care au participat.

O parte dintre ele au reușit să ajungă în Qatar, unde vor rămâne să-și continue educația, potrivit unei declarații a fondatorului echipei, Roya Mahmboob.

Celelalte membre ale echipei au vrut să rămână în Afganistan, unde, sub conducerea talibanilor, șansele ca ele să continue cu robotica sunt aproape inexistente. 

Mișcarea islamistă a interzis accesul fetelor la educație în perioada în care au fost anterior la putere, între anii 1996-2001.

Acum, talibanii au declarat că femeilor le vor fi respectate drepturile, dar mulți afgani sunt sceptici. 

Fetele din echipa de robotică și-au părăsit orașul de origine, Herat, după ce acesta a fost cucerit de talibani săptămâna trecută.

Zborul lor era programat pentru luni, dar din cauza haosului din aeroport, acesta a fost anulat.

Echipa a cucerit inimile tuturor când în 2017, șase dintre fete nu au primit viză pentru Statele Unite, unde se ținea un concurs de robotică. Lucrurile s-au rezolvat doar după interveniția președintelui Donald Trump. 

×
Subiecte în articol: Afganistan Kabul Robotica
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close