Antena 3 CNN Externe Ecuadorul consideră închis incidentul diplomatic cu Marea Britanie, referitor la Julian Assange

Ecuadorul consideră închis incidentul diplomatic cu Marea Britanie, referitor la Julian Assange

Ecuadorul consideră închis incidentul diplomatic cu Marea Britanie, referitor la Julian Assange
Sursa foto: Foto: INTACT Images/EPA
26 Aug 2012   •   12:46

Preşedintele ecuadorian Rafael Correa consideră încheiat un incident diplomatic cu Marea Britanie creat în urma unor "ameninţări" britanice de a pătrunde în sediul ambasadei ecuadoriene în vederea arestării fondatorului site-ului WikiLeaks Julian Assange, relatează AFP
   
"Noi considerăm că nefericitul incident este încheiat. A fost o eroare gravă din partea diplomaţiei britanice să spună că (britanicii) vor intra în (incinta) ambasadei noastre", a declarat şeful statului ecuadorian.
   
"Este un lucru bun că Marea Britanie a renunţat la ameninţare. Noi vom proceda ca şi cum nu am fi primit niciodată vreo ameninţare. De-acum înainte trebuie căutată o soluţie comună, pe calea dialogului, în cazul lui Julian Assange", a adăugat Correa.
   
"Este un lucru bun să reluăm calea diplomatică a negocierilor (...) şi să căutăm o soluţie comună, fără să abdicăm vreun moment de la principiile noastre, fără să negociem vreodată drepturile omului în cazul unei persoane", a continuat preşedintele.
   
Correa a adăugat că o soluţie implică fie un transfer al lui Julian Assange în Suedia, cu condiţia ca acesta să nu fie extrădat către o ţară terţă, fie acordarea de către Marea Britanie a unui permis de liberă trecere pentru ca fondatorul WikiLeaks să poată părăsi ambasada ecuadoriană de la Londra şi să meargă unde doreşte.
   
La 16 august, Ecuadorul i-a acordat azil politic fondatorului australian al site-ului specializat în publicarea de informaţii WikiLeaks Julian Assange, în vârstă de 41 de ani, care încearcă să scape de o extrădare în Suedia, unde este acuzat de viol şi agresiune sexuală.
   
Assange afirmă că se teme că va fi transferat în Statele Unite pentru a răspunde unor acuzaţii de spionaj, în urma divulgării de către site-ul său a peste 250.000 de telegrame diplomatice, ceea ce i-ar putea aduce o condamnare la moarte.
   
Însă Marea Britanie refuză să îl lase să părăsească teritoriul britanic.
   
Preşedintele ecuadorian şi-a exprimat satisfacţia faţă de "retractarea" Londrei, într-o notă diplomatică, în care Marea Britanie anunţă, potrivit acestuia, că "nu s-a gândit niciodată să pătrundă în ambasada (ecuadoriană), că nu a existat niciodată nicio ameninţare".

Vineri, în cadrul unei reuniuni ministeriale a Organizaţiei Statelor Americane (OEA), Marea Britanie, prin intermediul observatorului său permanent la OEA Philip Barton, a invitat "Guvernul ecuadorian să reia cât mai rapid posibil dialogul constructiv", dând totodată asigurări că ţara sa "nu a proferat niciun moment ameninţări la adresa Ambasadei Ecuadorului".
   
OEA şi-a exprimat "solidaritatea şi susţinerea" faţă de Ecuador, îndemnând cele două ţări să "continue negocierile".
   
Correa nu a precizat când vor fi reluate contactele cu scopul soluţionării situaţiei fondatorului WikiLeaks.

×
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close