Antena 3 Externe Eduard Şevardnadze: Ultimul ministru de Externe sovietic, cu un rol major în destrămarea URSS, a decedat la 86 de ani

Eduard Şevardnadze: Ultimul ministru de Externe sovietic, cu un rol major în destrămarea URSS, a decedat la 86 de ani

de G.C.P    |    07 Iul 2014   •   12:28
Eduard Şevardnadze: Ultimul ministru de Externe sovietic, cu un rol major în destrămarea URSS, a decedat la 86 de ani

Fostul preşedinte al Georgiei şi fost ministru de Externe al liderului sovietic, Mihail Gorbaciov, Eduard Şevardnadze (foto) a încetat din viaţă la vârsta de 86 de ani, în Tbilisi.

Şevardnadze, ultimul ministru de Externe al URSS, a fost unul dintre liderii politici care a pregătit şi a pus în mişcare mecanismul de destrămare a blocului comunist.
După ce Gorbaciov a anunţat campania de schimbări majore în URSS (perestroika), acesta l-a numit pe Şevardnadze în fruntea diplomaţiei sovietice.

De când a preluat această funcţie, el a reuşit să normalizeze relaţiile americano-sovietice, punând capăt Războiului Rece. S-a ajuns astfel la reunificarea Germaniei, iar Pactul de la Varşovia a fost scos din vigoare.

21 noiembrie 1990. Preşedintele URSS, Mihail Gorbaciov (stânga) într-o discuţie cu ministrul său de Externe, Eduard Şevardnadze (dreapta), la prima întrevedere la nivel înalt cu lideri occidentali.
Eduard Şevardnadze a fost preşedintele Georgiei în perioada 1995-2003.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close