Antena 3 CNN Externe Eduard Şevardnadze: Ultimul ministru de Externe sovietic, cu un rol major în destrămarea URSS, a decedat la 86 de ani

Eduard Şevardnadze: Ultimul ministru de Externe sovietic, cu un rol major în destrămarea URSS, a decedat la 86 de ani

Eduard Şevardnadze: Ultimul ministru de Externe sovietic, cu un rol major în destrămarea URSS, a decedat la 86 de ani
07 Iul 2014   •   12:28

Fostul preşedinte al Georgiei şi fost ministru de Externe al liderului sovietic, Mihail Gorbaciov, Eduard Şevardnadze (foto) a încetat din viaţă la vârsta de 86 de ani, în Tbilisi.

Şevardnadze, ultimul ministru de Externe al URSS, a fost unul dintre liderii politici care a pregătit şi a pus în mişcare mecanismul de destrămare a blocului comunist.
După ce Gorbaciov a anunţat campania de schimbări majore în URSS (perestroika), acesta l-a numit pe Şevardnadze în fruntea diplomaţiei sovietice.

De când a preluat această funcţie, el a reuşit să normalizeze relaţiile americano-sovietice, punând capăt Războiului Rece. S-a ajuns astfel la reunificarea Germaniei, iar Pactul de la Varşovia a fost scos din vigoare.

21 noiembrie 1990. Preşedintele URSS, Mihail Gorbaciov (stânga) într-o discuţie cu ministrul său de Externe, Eduard Şevardnadze (dreapta), la prima întrevedere la nivel înalt cu lideri occidentali.
Eduard Şevardnadze a fost preşedintele Georgiei în perioada 1995-2003.

×
Subiecte în articol: Mihail Gorbaciov URSS
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close