Antena 3 CNN Externe Efectele crizei financiare. În Australia, mii de oameni au stat la coadă pentru mâncarea oferită de biserică

Efectele crizei financiare. În Australia, mii de oameni au stat la coadă pentru mâncarea oferită de biserică

Efectele crizei financiare. În Australia, mii de oameni au stat la coadă pentru mâncarea oferită de biserică
19 Oct 2008   •   09:51

Criza financiară mondială dă naştere unor scene neobişnuite în ţări considerate, până acum, prospere, de pe toate meridianele. În Australia, mii de oameni au stat la coadă pentru alimente gratuite iar în Islanda, ţară aflată în pragul falimentului, a avut loc o manifestaţie împotriva guvernatorului băncii centrale. În oraşul australian Brisbane, biserica intitulată ?Tribul creştin al lui Iuda? împarte mâncare gratuită o dată la trei luni. Până acum, la pomană se prezentau doar câteva persoane fără adăpost. Vineri, însă, biserica a fost asaltată de solicitanţi aruncaţi în sărăcie de criza financiară. Unii erau atât de disperaţi încât au venit cu mult înaintea orei stabilite, pentru a nu rămâne fără alimente, iar alţii au mărturisit că şi-au luat liber de la muncă, în acelaşi scop.
Pastorul bisericii spune că a împărţit 50 de tone de mâncare la aproape 6.000 de oameni şi se aşteaptă ca, peste încă trei luni, numărul lor să fie şi mai mare.
De cealaltă parte a globului, Islanda este marea victimă a crizei financiare. Ţara cu doar 300.000 de locuitori dorea să devină un centru bancar al Europei, iar ambiţiile s-au întors acum împotriva ei. Principalele bănci au fost naţionalizate, economia este la un pas de prăbuşire iar guvernul a fost nevoit să ceară ajutor financiar din... Rusia.
Sâmbătă, peste 2000 de oameni au participat la un miting pentru demisia preşedintelui Băncii Centrale, calificat de unele lozinci drept ?idiot?. Cu toată îngrijorarea lor, manifestanţii au respectat tradiţia pacifistă a ţărilor nordice, iar protestul s-a încheiat fără incidente.
Antena 3

×
Subiecte în articol: criza economica Australia Islanda
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close