Antena 3 CNN Externe Egiptul intenţionează să se împrumute cu 4,8 miliarde de dolari de la FMI

Egiptul intenţionează să se împrumute cu 4,8 miliarde de dolari de la FMI

Egiptul intenţionează să se împrumute cu 4,8 miliarde de dolari de la FMI
Sursa foto: Foto: AP/ Agerpres
22 Aug 2012   •   21:58

Egiptul, care se confruntă cu o gravă criză economică, a cerut FMI un împrumut de 4,8 miliarde de dolari, mai mare decât suma de 3,2 miliarde de dolari prevăzută iniţial, relatează AFP.
   
Împrumutul a fost discutat, miercuri, în timpul unei vizite la Cairo a directorului general al FMI, Christine Lagarde. Aici, şeful FMI s-a întâlnit cu preşedintele Mohamed Morsi şi premierul Hicham Qandil.
   
"Termenii iniţiali se refereau la 3,2 miliarde de dolari, dar am vorbit despre majorarea la 4,8 miliarde de dolari, poate mai mult", a declarat Qandil într-o conferinţă de presă comună cu Lagarde.
   
Qandil vrea ca acordul să fie semnat înainte de sfârşitul acestui an, cu o dobândă de 1,1%, un termen de rambursare de cinci ani şi o perioadă de graţie de 39 de luni.
   
De asemenea, Qandil speră că această susţinere financiară va antrena atragerea de fonduri de la alte instituţii financiare internaţionale.
   
Lagarde a afirmat la rândul ei că a fost foarte impresionată de strategia şi ambiţiile expuse de oficialii egipteni, dar a fost prudentă în privinţa modalităţilor şi amploarea susţinerii din partea FMI.
   
Ea a arătat că nu s-au discutat încă detaliile ajutorului şi programului de măsuri pe care guvernul de la Cairo va trebui să le aplice.
   
Egiptul se confruntă cu o agravare a situaţiei sale economice, după îndepărtarea de la putere a preşedintelui Hosni Moubarak, în februarie 2011.
   
Turismul, sector esenţial al economiei, şi-a revenit într-o anumită măsură după prăbuşirea de anul trecut, dar fără să revină la nivelul anterior.
   
Rezervele băncii centrale au scăzut cu 36 miliarde de dolari de la începutul lui 2011, la circa 14,4 miliarde de dolari, provocând temeri legate de capacitatea ţării de a-şi onora obligaţiile financiare şi a continua importurile unor produse de primă necesitate, precum grâul.

×
Subiecte în articol: imprumut de la fmi
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close