Antena 3 CNN Externe Egiptul susţine că a dejucat un atac "terorist" pe Canalul Suez

Egiptul susţine că a dejucat un atac "terorist" pe Canalul Suez

Egiptul susţine că a dejucat un atac "terorist" pe Canalul Suez
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
01 Sep 2013   •   14:17
Preşedintele Autorităţii Canalului Suez a declarat că Egiptul a reuşit să dejoace, sâmbătă, un atac "terorist" împotriva unui vapor vizând să întrerupă traficul maritim pe această axă maritimă crucială în Orientul Mijlociu, relatează AFP, conform Mediafax.
Amiralul Mohab Mamich a declarat că "un terorist" a lansat un atac împotriva unei nave sub pavilion panamez, adăugând, citat într-un comunicat, că acest lucru a "eşuat total, fără să provoace pagube navei sau încărcăturii".
În comunicat nu se oferă vreun detaliu despre natura acestui atac, care a fost comis la ora 12.30 GMT (15.30, ora României), însă unele surse au declarat că au auzit două explozii puternice la bordul navei.
Armata a dat ordin să fie consolidate măsurile de securitate în jurul acestei axe strategice şi a acţionat "cu fermitate" faţă de această tentativă de întrerupere a traficului pe canal, se arată în continuare în text.
Sâmbătă, traficul continua în mod normal, 45 de nave traversând în ambele sensuri, alte 55 fiind aşteptate duminică, potrivit aceleiaşi surse.
Canalul, care asigură legătura între Marea Roşie şi Marea Mediterană, este deosebit de sensibil, în contextul în care o serie de ţări, cu Statele Unite în frunte, intenţionează să efectueze atacuri asupra Siriei şi în care mai multe distrugătoare, în special americane, brăzdează apele în regiune în vederea unei operaţiuni.
Armata egipteană a lansat recent o vastă operaţiune în Peninsula Sinaiul de Nord, care mărgineşte canalul, devenită baza din spatele frontului pentru numeroşi militanţi islamişti înarmaţi. Ea a consolidat şi măsurile de securitate în ţară, aflată în stare de urgenţă, în care o interdicţie de circulaţie pe timpul nopţii este impusă în majoritatea provinciilor, în urma dispersării sângeroase a susţinătorilor fostului preşedinte islamist Mohamed Morsi, destituit pe 3 iulie de militari.
Pe de altă parte, agenţia Mena a anunţat arestarea persoanei suspectate de asasinarea a 25 de poliţişti, pe 19 august, în cel mai sângeros atac comis în această peninsulă instabilă în ultimii ani.
Adel Mohammed Ibrahim - condamnat deja, în absenţă, la pedeapsa capitală, pentru comiterea unor atentate -, a fost arestat împreună cu alţi "terorişti" în capitala regională Al-Arich, a precizat Mena, adăugând că acesta a recunoscut că este responsabil de acest atac împotriva forţelor de securitate.
Persoane înarmate suspectate că fac parte din mişcarea radicală islamistă au atacat, pe 19 august, două minibuze aparţinând poliţiei în timp ce se deplasau sşre oraşul Rafah, unde se află punctul de trecere spre Fâşia Gaza, omorând 25 de persoane.
Grupări islamiste radicale şi-au instalat baza din spatele frontului în Sinaiul de Nord, o zonă deşertică şi locuită de o populaţie majoritară de beduini, care se află în relaţii dificile cu puterea centrală. Regiunea este, în plus, teatrul unor multiple traficuri de-a lungul frontierei cu Israelul.
 

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close