Antena 3 CNN Externe Egiptul susţine că Iran ar putea face parte din "soluţia" crizei siriene

Egiptul susţine că Iran ar putea face parte din "soluţia" crizei siriene

Egiptul susţine că Iran ar putea face parte din "soluţia" crizei siriene
Sursa foto: Foto: INTACT Images/EPA
26 Aug 2012   •   18:23

Egiptul a apărat duminică ideea pe care a lansat-o Mohamed Morsi cu privire la crearea unui grup regional de contact asupra Siriei care să includă Iranul, un aliat ferm al regimului lui Bashar al-Assad, dând asigurări că Teheranul ar putea "face parte din soluţia" crizei siriene, relatează AFP.
   
Noul preşedinte egiptean Mohamed Morsi a propus la jumătatea lui august, în cursul summitului Organizaţiei pentru Cooperare Islamică (OCI) de la Mecca, crearea unui asemenea grup care să includă Egiptul şi Iranul, alături de Arabia Saudită şi Turcia, două ţări care îi susţin pe rebelii sirieni.
   
"Dacă acest grup reuşeşte, Iranul va face parte din soluţia la această problemă", a declarat pentru jurnalişti Yasser Ali, un purtător al preşedinţiei egiptene.
   
"Soluţionarea problemei (siriene) necesită invitarea tuturor părţilor active în regiune", a subliniat el, relevând că Teheranul este un "partener influent" al Damascului.
   
Iranul a anunţat deja, la 17 august, că va "primi favorabil" propunerea preşedintelui islamist egiptean.
   
Morsi urmează să efectueze la 30 august o vizită la Teheran, unde va participa la summitul Mişcării ţărilor Nealiniate (NAM), a cărei preşedinţie va fi predată de către Egipt Iranului.
   
Este vorba despre prima vizită a unui şef de stat egiptean în Iran de la întreruperea relaţiilor diplomatice între cele două ţări, în urmă cu peste 30 de ani.
   
Ali a mai declarat că această vizită "de câteva ore" va fi consacrată exclusiv summitului NAM.
   
"Nu este prevăzut niciun alt subiect", a dat el asigurări, răspunzând unei întrebări referitoare la posibilitatea abordării subiectului unei reluări a relaţiilor diplomatice între cele două ţări.
   
Într-un interviu publicat marţi de către cotidianul egiptean Al-Ahram, ministrul iranian de Externe Ali Akbar Salehi a apreciat, în schimb, că ţara sa şi Egiptul se îndreaptă către o reluare a relaţiilor diplomatice.
   
"Mergem pe această cale, iar restabilirea relaţiilor noastre nu mai depinde decât de măsurile protocolare", a dat el asigurări.
   
Teheranul a întrerupt relaţiile cu Cairo în 1980, în urma Revoluţiei islamice, în semn de protest faţă de încheierea în 1979 a Acordurilor de Pace dintre Egipt şi Israel.

×
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close