Antena 3 CNN Externe El e tânărul condamnat la moarte prin decapitare şi crucificare

El e tânărul condamnat la moarte prin decapitare şi crucificare

El e tânărul condamnat la moarte prin decapitare şi crucificare
Sursa foto: sursa: RFI.fr
25 Sep 2015   •   17:25

Comunitatea internaţionalǎ încearcǎ sǎ obţinǎ de la Arabia Sauditǎ graţierea unui tînǎr de 21 de ani condamnat la decapitare şi la crucificarea corpului întrucît a participat la o manifestaţie împotriva regimului cu trei ani în urmǎ. In Franţa, preşedintele François Hollande, premierul Manuel Valls şi alţi numeroşi lideri politici cer Arabiei Saudite sǎ renunţe la aceastǎ execuţie, scrie RFI.ro.

Ali Mohammed al-Nimr, care avea 17 ani la momentul arestǎrii sale, aparţine de fapt minoritǎţii şiite din Arabia Sauditǎ. Deja, prin aceastǎ apartenenţǎ el este suspect, dacǎ ţinem cont de veritabilul rǎzboi care are loc în prezent în lumea arabǎ între suniţi şi şiiţi, respectiv între Arabia Sauditǎ şi Iran. Prin condamnarea tînǎrului, acuzat de apartenenţǎ la o reţea teroristǎ deşi el nu a ucis pe nimeni, regimul de la Ryad vrea de fapt sǎ avertizeze întreaga comunitate şiitǎ cǎ orice tentativǎ de revoltǎ va fi aspru reprimatǎ. Tînǎrul Ali mai are nenorocul de a fi nepotul unui lider religios şiit cu mare influenţǎ, şeicul Nimr al-Nimr, şi el condamnat la moarte şi aflat în aşteptarea executǎrii sentinţei. Prin caracterul extrem de sever al sentinţei, regimul islamic de la Ryad mai transmite un semnal şi Iranului, inamicul numǎrul unu al Arabiei Saudite.

Dupǎ cum aratǎ majoritatea agenţiilor de presǎ, existǎ indicii cǎ tînǎrul Ali şi-ar fi recunoscut aşa-zisa vinovǎţie în urma torturii. In plus, el nu a avut niciodatǎ acces la un avocat.

Pedeapsa anunţatǎ pentru el, decapitare, apoi crucificarea corpului pînǎ cînd va putrezi, este prevǎzutǎ de Saria, legea islamicǎ, dar pînǎ acum a fost rezervatǎ numai marilor criminali.

În presa francezǎ au apǎrut mai multe articole care condamnǎ sentinţa pronunţatǎ împotriva lui Ali, consideratǎ un act de barbarie.
Agenţia France Presse relateazǎ, în paralel, cǎ numǎrul execuţiilor capitale a crescut anul acesta în Arabia Sauditǎ. Pe 2015 sunt recenzate 133 de execuţii, faţǎ de 87 în 2014, potrivit RFI.



×
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close